SREDNJOBOSANSKI KANTON

Jajce: Ko i zašto blokira formiranje Općinskog vijeća

Blokirana kompletna Općina

Autor:S. MUHIĆ - F. MUSTAFIĆ

8.2.2017

Općina Jajce možda je i jedina u BiH, ako se izuzmu Stolac i Mostar, u kojoj nije formirana vlast, iako je od lokalnih izbora proteklo skoro tri i po mjeseca. Prema mišljenju mnogih građana, glavni krivac za blokadu Općine, Općinskog vijeća i u neku ruku načelnika je čelnik jajačkog HDZ-a i koalicije okupljene oko te stranke Ivo Šimunović.

On je, naime, blokirao formiranje Općinskog vijeća na način da je SDA, SBB-u i SBiH, koje su u koaliciji, dostavio spisak želja i sporazum o formiranju većine.

Dat dokument

U tom dokumentu naveo je i institucije koje želi da pripadnu HDZ-u, što je nezabilježeno u dosadašnjoj političkoj praksi ove općine. Šimunović je, dakle, koaliciji SDA - SBB - SBiH dostavio svoj dokument po principu ''uzmi ili ostavi''.

Na taj način blokirao je kompletnu Općinu, a malo je poznato da Jajce još nema ni usvojen budžet za 2017. godinu.

Načelnik Edin Hozan, koji je bio zajednički kandidat SDA, SBB-a i SBiH, rekao je jučer za „Avaz“ da je Općinsko vijeće moglo i trebalo biti formirano.

- S naše strane ne postoji niti jedna prepreka da se to desi. Pošto zamjenik predsjedavajućeg i predsjedavajući pripadaju nekom ko nije iz istog naroda kao i načelnik, i mi smo zbog toga prihvatili da podržimo bilo koga koga podrži HDZ, odnosno Koalicija za bolje sutra. Međutim, oni konstituiranje OV uvjetuju potpisivanjem političkog sporazuma sa savezom SDA - SBB - SBiH. Oni žele potpisati sporazum kojim uvjetuju formiranje OV, što je nama neprihvatljivo - rekao je Hozan.

U toku su, kaže, razgovori, a savez neke stvari jednostavno ne može prihvatiti da stoje u tom sporazumu, kao što je kršenje zakona.

Zajedno raditi

- Što se nas tiče, nema prepreke da Vijeće radi i donosi odluke vezane za građane koje nemaju politički karakter, već to su opće stvari. Taj sporazum ne smije biti ucjena ili ultimatum. Ne mogu ovim iznuđivati neke stvari. Mi smo dovedeni u tu situaciju da moramo i dalje razgovarati s hrvatskom koalicijom. Spremni smo i dalje s njima zajedno raditi. Predlagali smo da se Vijeće konstituira i da se donose one odluke koje nisu nikome sporne, a da mi i dalje razgovaramo - istakao je Hozan.

S druge strane, predsjednik HDZ-a Ivo Šimunović rekao nam je da „predstavnici saveza još ne prihvataju činjenicu da su se dogodili izbori i da se treba dogovoriti kako će OV funkcionirati naredne četiri godine“.

- Deseti sastanak imamo u nizu, nadamo se skorom dogovoru. Imali smo i manji zastoj u dogovaranjima, ali je najvažnije da nismo odustali. Svjesni smo povjerenja koje smo dobili od građana. Dok se ne postigne čvrst dogovor, neće se konstituirati ni OV - kazao je Šimunović.

Saopćenje „Kraljevskog grada“

Udruženje Jajčana „Kraljevski grad“ oglasilo se jučer saopćenjem u kojem su pozvali sve političke partije koje djeluju u Općinskom vijeću Jajce da što prije uspostave općinsku vlast i prestanu građane držati kao svoje taoce.

- Jajce, naime, nema još usvojen budžet za 2017. godinu, zbog čega je ugroženo i osnovno funkcioniranje Općine. Apeliramo na rukovodstva stranaka okupljenih oko HDZ-a da prestanu s politikom ucjena i medijske obmane građana te da, u saradnji s političkim partnerima, provedu volju Jajčana iskazanu na proteklim izborima - stoji, između ostalog, u saopćenju.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.