SREDNJOBOSANSKI KANTON

Pelić tvrdi da KŠC opstruira radove

TRAVNIK Nastavljen spor zbog izgradnje zgrade Kantonalnog arhiva

K. KAVAZOVIĆ

14.2.2017

Direktorica Kantonalnog arhiva u Travniku Spomenka Pelić informirala je članove Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) da su problemi i opstrukcije oko izgradnje novog objekta arhiva od Katoličkog školskog centra (KŠC) „Petar Barbarić“ nastavljeni.

 Prva faza 

Podsjećamo da su iz KŠC-a tvrdili da su radovi nezakoniti i da se odvijaju na zemljištu o kojem je Ustavni sud BiH 2012. izrekao presudu po pitanju povrata imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji.
Međutim, nesporno je da se radovi odvijaju na zemljištu koje je u posjedu Kantonalnog arhiva, a nakon toga su iz KŠC-a upozoravali da nisu dozvolili prolaz građevinskim strojevima kroz svoja igrališta jer to utječu na kvalitet nastave.

- Imamo stalne opstrukcije od KŠC-a. Ne možemo koristiti igralište za prolaz mašina, pa one idu kroz dvorište Muzičke škole. Kada je rađena prva faza projekta, nije bilo nikakvih problema. Riješili smo prolaz, a sada je sporan uski pojas neophodan za izvođenje radova - kazala je Pelić.

spomenka-pelic

 Pelić: Informirala Vladu SBK

Kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) smatra da se treba razgovarati o ovome problemu.

- Niko ne bi gradio da nije čista situacija. Ako je ovo pritisak zbog iseljavanja iz škole, i mi ćemo ga podržati - kazao je Lendo.

Situacijom nisu bili oduševljeni ni ostali članovi Vlade, s obzirom na to da se blokira jedna kantonalna institucija i projekt koji finansira Vlada SBK od obrazovne ustanove koja se finansira iz kantonalnog budžeta. 

Međutim, Vlada SBK, iako finansira KŠC „Petar Barbarić“, nije osnivač ove institucije i nema osnivačka prava kao u drugim obrazovnim ustanovama. 

muzicka-skola-prolaz

Prolaz pored Muzičke škole

 Plaćen račun

Pojedini ministri kazali su da je samo račun za grijanje KŠC-a prošli mjesec iznosio 50.000 KM i to je uredno plaćeno. 
Ministar zdravstva i socijalne politike Nikola Grubešić (HDZ BiH) preporučio je direktorici Pelić da se obrati predstavnicima Općine i Općinskog vijeća Travnik da bi se pronašlo rješenje za ovaj problem.

 Je li narušen posjed

Krajem prošle godine počela je realizacija druge faze na zgradi depoa Kantonalnog arhiva Travnik. Srušena je stara zgrada i počela je gradnja nove. Objekti Kantonalnog arhiva graniče sa zgradom Gimnazije, koja je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, tačnije Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“. Direktor ovog centra Željko Marić tada je izjavio da je narušen posjed KŠC-a Travnik početkom gradnje još jednog objekta.
Međutim, u nadležnoj općinskoj službi tvrde da je i urbanistička i građevinska dozvola izdata zakonito jer parcele nisu sporne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.