SREDNJOBOSANSKI KANTON

Nude odlične plate i uvjete rada, ali nema stažista

Sistem obrazovanja nema šta ponuditi firmama metalne industrije

D. PUCAR

15.2.2017

Dok obrazovni sistem u SBK svake godine izbacuje nove kadrove u zanimanjima u kojima je posao gotovo nemoguće naći, pojedina zanimanja u industrijama, koja su u snažnom porastu u posljednje vrijeme te nude odlične plate, muku muče s novom radnom snagom, koje zbog nezainteresiranosti učenika nema.

Plaćena obuka

Najočitiji primjer su zanimanja u metalnoj industriji, odnosno bravari i zavarivači, za koje posla posljednjih nekoliko godina u SBK uvijek ima zahvaljujući nekolicini stranih firmi koje posluju odlično i svoje proizvode uglavnom izvoze.

katica-cerkez

Čerkez: Upozoravala na problem

Na ovaj problem upozorila je Katica Čerkez (HDZ BIH), Kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, koja je iznijela i primjer fabrike mašina, smještene na Slimenima kod Travnika. 

- Svake godine od nas su uzimali tridesetak bravara i zavarivača, osiguravali im i besplatan prijevoz i topli obrok. Mnogi dobiju i neophodne certifikate koji vrijede u Evropskoj uniji. Ove godine nemamo im šta ponuditi jer u našim školama nismo imali takvih struka i zanimanja - kazala je Čerkez. 

 Uvoz radnika

Još prije je Čerkez upozorila da roditelji ne žele djecu upisivati u proizvodna zanimanja jer hoće da im djeca postanu „neko", a sličan problem u cijeloj državi prepoznali su i stručnjaci, koji upozoravaju da ćemo sljedećih godina postati zemlja doktora i magistara na birou te ćemo biti prisiljeni uvoziti radnike iz susjednih država.

- Danas je roditeljima malo da im djeca imaju fakultete, nego žele da budu doktori i magistri nauka, bez obzira na to o kojoj je oblasti riječ i ima li tu perspektive ili nema. Prema svemu sudeći, uskoro ćemo postati zemlja doktora i magistara na birou rada koji poslije izvjesnog vremena shvate da se moraju prekvalificirati - rekao je sociolog Srđan Vukadinović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.