SREDNJOBOSANSKI KANTON

Marić: Uzurpira se posjed Vrhbosanske nadbiskupije

Nakon optužbi za opstrukciju iz Arhiva SBK

Autor:K. KAVAZOVIĆ

16.2.2017

Nakon informacije o opstrukcijama u gradnji zgrade Arhiva SBK koju je Kantonalnoj vladi podnijela direktorica ove ustanove Spomenka Pelić, reagirao je direktor Katoličkog školskog centra (KŠC) „Petar Barbarić“ Željko Marić, tvrdeći da je na djelu uzurpacija imovine Nadbiskupskog sjemeništa u Travniku, uprkos pravomoćnim sudskim odlukama.

Trivijalna pitanja 

- Iznošenjem različitih ideja, s različitih razina vlasti, službeno i osobno, proizvoljnim tumačenjima, bježanjem od sudskih odluka, odluka Općinskog vijeća, pogotovo odluke Doma za ljudska prava iz 2002. i odluke Ustavnog suda iz 2013., problematiziraju se trivijalna pitanja, a sve to zapakirano u
cijene grijanja ili osnivačka prava, koja su definirana međudržavnim ugovorom - kazao nam je Marić.

zeljko-maric

Marić: Arhiv je samo korisnik

Iz zemljišno-knjižnog izvatka vidi se da Arhiv ima pravo korištenja sporne parcele, međutim, ona je stavljena u gruntovnicu 1893. godine kao vlasništvo Nadbiskupsko-dječačkog sjemeništa Travnik, da bi 1946. bila na Okružnom odjeljenju Narodnog odbora.

- Ne dvojimo da imaju pravo korištenja oduzete imovine. Činjenično je nepobitno da je u gruntovnici vlasnik parcele gdje se gradi zgrada Arhiva Sjemenište i da je ta zemlja sekvestracijom oduzeta i nekoliko puta je mijenjan subjekt upravljanja. U gruntovnici je evidentirano da je Arhive korisnik, ali ne i vlasnik parcele - navodi direktor.

Sporne su i urbanistička saglasnost i građevinska dozvola, tvrde u KŠC-u, jer je nadležna služba prekršila ranije odluke Općinskog vijeća.

 Ustupanje imovine

- OV Travnik je 2004. godine donio odluku o ustupanju imovine svih vjerskih zajednica na privremeno korištenje koja je bila nacionalizirana ili konfiskovana. Međutim, nadležna općinska služba izdala je nezakonito urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu 2007. godine. Arhiv traži dozvolu za redizajniranje i adaptaciju, a dobiva za rekonstrukciju arhivskog depoa, da bi nakon toga dobili odobrenje za građenja i rekonstrukciju - pojašnjava Marić. 

 Nudili rješenje 

Marić nam je potvrdio da je KŠC, odnosno Vrhbosanska nadbiskupija, ponudio rješenje za ovaj problem prije otvaranja gradilišta, ali da se niko nije javio ovoj instituciji.

- Ponudili smo tri moguća rješenja - otkup, zamjenu ili rentu. Dali smo kontakt osobu, ali se niko nije javio - kazao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.