SREDNJOBOSANSKI KANTON

Određeno pet potencijalnih lokacija za izgradnju azila

Travnik: Problem pasa lutalica i dalje bez rješenja

Autor:K. KAVAZOVIĆ

22.2.2017

Problem pasa lutalica na području travničke Općine prisutan je godinama, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća novi saziv vijećnika upoznat je sa situacijom i s potencijalnim lokacijama za izgradnju azila za napuštene životinje. 

 Minimum uvjeta

Pomoćnik načelnika za opće i komunalne poslove, Abid Drobo, kazao je vijećnicima da je Travnik u velikim problemima te da se govorilo o nekih 18 lokacija za azil, da bi se priča svela na pet.

- Sve te lokacije ispunjavaju minimum uvjeta. Moramo privoljeti građane da daju saglasnost za lokaciju. Služba za opće i komunalne poslove je došla do zida i ne može dalje - kazao je Drobo.

Konkretan prijedlog postoji da se azil gradi u MZ Vitovlje, na platou planine Vlašić, dok u dvije mjesne zajednice Pirota i Slimena javna rasprava nije provedena. Na javnim raspravama koje su održane u MZ Čukle i MZ Kalibunar prisutni građani su se kategorično izjasnili protiv gradnje azila. U MZ Pirota i MZ Slimena niko se nije pojavio na javnim raspravama.

 Velika ulaganja 

Općinskoj službi za opće i komunalne poslove obratila se i Svjetlana Ladan te ponudila lokaciju za izgradnju u Vidoševićima. Riječ je o parceli čiji je ona vlasnik i koja je udaljena od naseljenih mjesta te ima pristupni put.

Međutim, ova parcela nema potrebnu infrastrukturu i bilo bi neophodno ulaganje oko 200.000 KM za izgradnju tzv. privremenog higijenskog servisa.

Konkretan prijedlog stigao je iz MZ Vitovlje. Mještani bi dopustili gradnju azila za životinje pod uvjetom da bude izgrađen tako da ne ugrozi ni ljude ni životinje te da ova mjesna zajednica dobije 25.000 KM na godišnjem nivou za investicione projekte zbog štete koja će nastati i da osobe zaposlene u azilu budu s područja Vitovlja.

OV primilo je k znanju informaciju i zaključilo da se ponovo provede javna rasprava i u mjesnim zajednicama Pirota i Slimena.

Isplata štete

Samo za štete građanima koji su bili žrtve pasa lutalica Općina Travnik je isplatila oko 70.000 maraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.