SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zemljište na Pavlovici zagađeno teškim metalima

Novi Travnik: Alarmantna analiza Federalnog zavoda za agropedologiju

Autor:D. PUCAR

23.2.2017

Novotravnički poljoprivrednici s područja Pavlovice zabrinuti su zbog analize zemljišta na području poljoprivrednog dobra Pavlovica, koja je pokazala prisustvo teških metala u većoj mjeri od dozvoljenih graničnih vrijednosti.

Analizu je radio Federalni agropedološki zavod iz Sarajeva, a opasne materije u zemlji pronašli su prilikom ispitivanja tla za potrebe općinske strategije razvoja poljoprivrede.

 Ekološki projekti

S obzirom na to da se radi o poljoprivrednom zemljištu te da prisustvo teških metala može škoditi zdravlju ljudi i životinja, Općina je poduzela daljnje mjere ispitivanja da bi se utvrdio uzrok ove pojave te postoji li opasnost za zdravlje stanovništva i stoke, naveli su iz Općine.

ispitivanje-zemljista

 Dokazano prisustvo teških metala

Niko, zapravo, ne može ni pretpostaviti uzrok zagađenja, s obzirom na to da je riječ o zemljištu na većoj nadmorskoj visini, gdje u krugu od dvadesetak kilometara nema nikakve industrije.

Prije i poslije rata zemljište je koristilo Poljoprivredno društvo „Vlašić“, a Općina ga je nedavno vratila u svoj posjed i namjeravala ga iskoristiti u svrhe poljoprivrede i turizma, s naglaskom na ekološke projekte, budući da je u blizini vodozaštitna zona. Čak je u izradi i plan gospodarenja ovim zemljištem, u koji je Općina polagala velike nade. 

 Upozorenje stočarima

Kako je kazala Arijana Šabanović, stručna saradnica za poljoprivredu općine Novi Travnik, vlasnicima stoke izdato je upozorenje da do završetka analize na tom području ne napasaju stoku. 

- Na tom zemljištu se u posljednje vrijeme ništa ne sije, a vlasnike stoke upozorili smo da na tom području ne napasaju životinje. Radit ćemo monitoring i vidjeti šta će analize na kraju pokazati - rekla je Šabanović.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.