SREDNJOBOSANSKI KANTON

Na imanju napravio arboretum s nekoliko hiljada vrsta bilja

Busovača: Neobična ideja Vjekoslava Šušnje

Autor:D. PUCAR

24.2.2017

Busovljak Vjekoslav Šušnja već 15 godina na svom imanju u mjestu Polje radi na stvaranju arboretuma s nekoliko hiljada vrsta autohtonog bilja, koji je nazvao pitomi brežuljak, jedinog takvog na području srednje Bosne.

Dugogodišnji trud ovog entuzijaste u posljednje vrijeme počeo se isplaćivati, pa je posljednjih nekoliko godina tokom ljetnih dana njegov posjed postao popularna destinacija za izlete, ali i za stručno usavršavanje agronoma i drugih bliskih zanimanja. 

Autohtone biljke

Sve je, kaže Šušnja, napravio iz ljubavi te nikome nije naplatio boravak u njegovom komadiću raja.

- Na ukupno osam dunuma imam sve autohtone biljke koje su sađene u krugu od 100 kilometara - od voća, ukrasnog bilja, do šumskog biljnog svijeta. Kroz godine je neko drveće naraslo i 30 metara u visinu, a prošle godine su inžinjeri šumarstva nabrojali pedesetak sorti samo na mjestu gdje su sjeli odmoriti se - kazao je Šušnja. 

Osim djece iz četiri busovačke škole, koja su na njegovom imanju pravila izlete i predavanja, dolazili su, kaže, i studenti agronomije iz Mostara, koji će ove godine organizirati predavanja i praktičnu nastavu na pitomom brežuljku.

- Pokušavam od svega napraviti jednu lijepu turističku priču, s obzirom na to da Busovača danas nema nijedno izletište. Prije rata imali smo Tisovac, koji je danas samo ruševina. Sve radove na uređenju, sadnji, kalemljenju i održavanju uradio sam sam, bez ičije finansijske pomoći - rekao je Šušnja.

Bez pomoći

Kako naglašava Šušnja, ukoliko to finansijska sredstva budu dozvoljavala, arboretum će širiti i dalje i svake godine ga obogaćivati novim vrstama.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.