SREDNJOBOSANSKI KANTON

Nema dogovora Vlade i Općine o zgradama Suda i policije

Novi Travnik:Već godinama neriješen smještaj

D. PUCAR

26.2.2017

Pitanje smještaja organa i institucija u Novom Travniku godinama je neriješeno. U poslijeratnom periodu veliki broj institucija i ustanova su, zapravo, podstanari, bez želje i volje da se taj status riješi. 

 Traju pregovori 

Općinari tako godinama Vladi Srednjobosanskog kantona nude na prodaju zgradu u kojoj je danas smješten Kantonalni sud, a posljednju godinu traju pregovori i o kupovini zgrade u kojoj je podstanar policija, a koja je privatizirana u procesu pretvorbe nekadašnjeg giganta BNT-a. 

Načelnik općine Refik Lendo (SDA) upozorava da može doći do situacije u kojoj će sudije i policajci morati raditi pod – šatorima. 

- Kantonalna vlada usmjeri sredstva u nešto drugo, njima, očito, ne trebaju zgrade Suda i policije, lakše im je plaćati kiriju. Ja sam im rekao da će doći situacija kad će oni i policija morati u šatore, a mi smo im nudili te objekte u nekoliko navrata. I nedavno smo imali sastanak, gdje smo istaknuli problem Policijske stanice, jer mi, kao lokalna zajednica, ne možemo ulagati u privatni objekt, a kao suvlasnici, trebali bi ga održavati - rekao je Lendo. 

Bez realizacije

Još prije nekoliko godina Vlada SBK donijela je zaključak da se formira pregovarački tim koji će s Općinom Novi Travnik realizirati prodaju zgrade Kantonalnog suda. No, zbog tadašnje nesolventnosti resornog kantonalnog ministarstva, niti je tim ikad formiran niti se ta priča realizirala. 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.