SREDNJOBOSANSKI KANTON

Aganović: Bosna je ostala čudom i inatom bosanskih patriota

Dan nezavisnosti u Bugojnu

Az. M.

1.3.2017

Dan nezavisnosti u Bugojnu obilježen je svečanom akademijom u Kristalnoj sali ove općine i polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i antifašistima iz proteklih ratova u našoj zemlji od strane brojnih boračkih delegacija, delegacija političkih stranaka i Općine.

- Cvijeće je položeno, proučena Fatiha i odata počast minutom šutnje ispred spomenika kod bugojanske Gimnazije. Ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u bugojanskom Spomen parku poginulim braniocima Bugojna i BiH, pored načelnika Bugojna Hasana Ajkunića, okupljenima se obratila i Đemka Dželilović, predsjednica općinske i kantonalne organizacije porodica šehida - poginulih boraca, i bugojanski ratni komandant Faruk Aganović, koji je održao i historijski čas.

faruk-aganovic-odrzao-istorijski-cas

Aganović: Održao historijski čas

- U teški i neizvjesni odbrambeni rat krenuli smo od lovačkih pušaka, a onda smo kroz Armiju RBIH rasli,od neprijatelja zarobljavali naoružanje i izrasli u respektabilnu vojnu silu. Mi danas stojimo na mjestu časti i slobode, mjestu spomen-obilježja za 349 šehida od čega 245 iz Bugojna. Da nam se fažizam ne ponovi moramo pamtiti, moramo mladima kazati da više čitaju, da znaju sve o okupatorima, koji su digli i dižu ruku na našu zemlju. Bosna je čudom i inatom bosanskih patriota ostala i zajedno s nama će trajati još stotinama hiljada godina. Čuvajmo je i nemojmo je između sebe dijeliti. Moramo biti jedinstveni i u ovim teškim danima – poručio je Aganović.

Brojne boračke i delegacije političkih stranaka su potom položile cvijeće i proučile Fatihu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.