SREDNJOBOSANSKI KANTON

Travnik: Nakon zaštite temelja počela rekonstrukcija krova i fasade

K. Kavazović

14.8.2017

Na pravoslavnoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku u toku je rekonstrukcija krova i fasade, što bi trebalo zaštititi ovaj vrijedan vjerski, ali i kulturno-historijski objekt. Ranije su izvršeni radovi na temeljima ovog vjerskog objekta. 

Dotrajale daske

- Jesenas smo završili radove na temeljima. Ove godine u planu je da završimo fasadu, da riješimo pukotine koje su nastale slijeganjem objekta crkve i da zamijenimo krov. Krov je dotrajao, kako daske ispod krova tako i lim. Trenutno se sprema pokrivanje krova i obnova fasade. Nadam se da ćemo do zime završiti ove radove i popločati prostor ispred crkve – kazao nam je protonamjesnik Crkvene opštine Travnik Goran Živković.

Prema njegovim riječima, rekonstrukciju temelja, kao i obnovu fasade i krova finansijski su podržali Federalno ministarstvo kulture te Vlada Srednjobosanskog kantona, a jedan dio radova Crkva finansira iz vlastitih sredstava.

U ovoj crkvi se čuvaju vrijedne ikone i rukopisne knjige iz 17. i 18. stoljeća, a dio unutrašnjosti hrama tridesetih godina 20. stoljeća oslikao je akademski slikar Roman Petrović.

Dobro stanje

- Kada su u pitanju ikone, mogu reći da su u dobrom stanju, ali neophodna je i rekonstrukcija unutrašnjosti objekta. To nam je u planu – rekao nam je Goran Živković, protonamjesnik Crkvene opštine Travnik.

Nepoznat graditelj 

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku podignuta je neposredno nakon prebacivanja sjedišta bosanskih namjesnika iz Travnika u Sarajevo 1850. godine. Nije poznato ko je bio njen projektant ili graditelj, a nisu sačuvani ni podaci o detaljima gradnje. Nadogradnja crkve izvršena   je 1911. godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.