SREDNJOBOSANSKI KANTON

Protesti u Vitezu: Mještani Kruščice se protive izgradnji mini hidroelektrane

Općinari im se nisu obratili

Piše: K. KAVAZOVIĆ

23.8.2017

Mještani viteškog naselja Kruščice okupili su se jučer na mirnom protestu na mostu u ovom naselju, a nakon toga i ispred zgrade Općine Vitez. Traže da se ne dozvoli gradnja mini hidroelektrane na rijeci Kruščici jer bi to ugrozilo i ono malo što je ostalo od ove rječice.

Omiljeno izletište

Naime, s izvorišta ove rijeke Ilidža vodom se napajaju grad Zenica i općina Vitez. Ribolov je zabranjen jer je riječ o zaštićenom području, a lokalitet Kruščice poznat je kao jedno od omiljenih izletišta.

- Nećemo dozvoliti gradnju mini hidroelektrane. Kruščica je od prije rata bila poznata kao turističko mjesto, koje se trebalo nastaviti razvijati. Trebali smo nastaviti s razvojem turizma. Ljudi ovdje dolaze na izlete, roštiljaju, kupaju se... Ako se izgradi mini hidroelektrana, od toga neće biti ništa - kazala nam Melina Ahmić, mještanaka Kruščice.

Emzudin Sarajčić, koji se bavi sportskim ribolovom, pojasnio nam je da su dijelovi rijeke zaštićeni.

- Izgradnja mini hidroelektrane značila bi uništavanje ribljeg fonda, ali kompletne flore i faune - istakao je Sarajčić.


Okupljanje na mostu u naselju

Bez obraćanja

S obzirom na to da se na pozive mještana niko od nadležnih nije odazvao, mirni protest održan je i pred zgradom Općine, ali im se ni tu niko nije obratio. Nakon sat oni su, u pratnji policije, mirnom protestnom šetnjom okončali okupljanje, ali tvrde da neće dozvoliti gradnju.


Izdate koncesije 

Prve koncesije izdate za gradnju mini hidroelektrana na rijeci Kruščici datiraju još od prije deset godina. Koncesije su, kako doznajemo, mijenjale vlasnike. Trenutno važeću koncesiju za gradnju mini hidroelektrane ima firma iz Sarajeva. Mještani nisu zadovoljni ni načinom kako je Općina Vitez provela proceduru. Inače, ovo je samo jedan u nizu primjera spornih koncesija, gdje su i općinske i kantonalne vlasti zaobilazile mještane ili na ''čudan“ način provodile javnu raspravu i davale saglasnosti. SBK je rekorder po broju datih koncesija, ali i po izuzetno malim sredstvima koje Kanton i Općina dobivaju od koncesija.

Propast za Vitez

Livnjak: Trenutno stanje

Rasim Livnjak, koji radi na vodovodnom objektu Kruščica, tvrdi da bi izgradnja mini hidroelektrane značila propast za stanovnike općine Vitez. 

- Od osamdesetih godina na izvorištu je bilo 1.000 sekundnih litara, a trenutno stanje je 300 sekundnih litara. Znači, vodostaj je u opadanju. Ostalo je to malo rječice koja teče - kaže Livnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.