SREDNJOBOSANSKI KANTON

Drama u Vitezu: Sukob specijalaca i žena koje protestiraju zbog izgradnje hidroelektrana

( K. Kavazović)

Piše: K. KAVAZOVIĆ

24.8.2017

Na mostu u viteškom naselju Kruščica, jutros oko pet sati, dogodio se incident kada su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a SBK i Jedinice za javni red i mir pretukli nekoliko mještana ovog naselja, koji se protive izgradnji mini hidroelektrana. 

Nekoliko mještana je, pak, bilo privedeno.

- Povrijeđeno je više osoba, a prema svjedočenjima mještana koji su se našli jutros na mostu, većina povrijeđenih su žene, a radi se o 30 žena, javlja reporter portala Avaz.ba, koji se nalazi na licu mjesta.

Reporter prenosi  da je na mostu zatekao nekoliko žena, koje su bile privedene u Policijsku stanicu Vitez,te da su mu potvrdile da je nekoliko žena koje su specijalci pretukli već zbrinuto u viteškom Domu zdravlja.

U ovim trenucima mještani su i dalje pored samog mosta dok policija kontrolira područje. 

Za sada se još uvijek niko nije oglasio iz Ministarstva SBK.

Podsjećamo, najavljenoj izgradnji dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici u općini Vitez usprotivila se grupa mještana, koji upozoravaju da će to uništiti rijeku, okolna izletišta i turistički potencijal ovog područja.

Hidroelektrane će od rijeke, prema njihovim riječima, napraviti suho korito i uništiti  čistu i pitku rijeku. 

Da će radovi na izgradnji jedne hidroelektrane, za koju je koncesiju dobila firma "Higracon" d.o.o. Sarajevo, početi ovog mjeseca najavio je direktor ove kompanije Armin Hadžialić. 

Grupa mještana naselja Kruščica, kojima potporu daju i pojedini sportski ribolovci, najavila je kako će se protestima  boriti protiv izgradnje hidroelektrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.