SREDNJOBOSANSKI KANTON

VITEZ | Mještani nakon sukoba sa specijalcima: Nastao je pakao, žene su silom vukli, otimali i tukli

K. Kavazović

K. KAVAZOVIĆ

24.8.2017

Nakon drame na mostu u viteškom naselju Kruščica, koja se događala jutros oko pet sati, nakon što su se pripadnici Jedinice za podršku MUP-a SBK i Jedinice za javni red i mir sukobili sa nekoliko mještana ovog naselja, koji se protive izgradnji mini hidroelektrana, porukom javnosti obratili su se i mještani Kruščice koji su s ogorčenjem prepričavali dešavanja.

Prema riječima Safeta Beše, ratnog vojnog invalida, specijalci su prvobitno došli na most, poredali se a potom su počeli šutati njihove žene i daviti ih.

- Došli su prvo specijalci na most. Poredali su se od hotela. Žene su bile na mostu. Ja sam bio iza mosta  kada su počeli da šutaju naše žene i dave ih. Mene je ošinuo dva puta jedan policajac. Potegao me je za ruku koja mi inače na šarafima stoji. Ispali su mi zubi, socijalci. Moju kćerku je dva puta uhvatio za vrat i ona je završila dole u ambulanti. Uhvatio je i drugu ženu za vrat koju je tegljio – kazao nam je Safet Bešo, 80-postotni ratni vojni invalid.

Ni Edina Omić ne može vjerovati šta je jutros preživjela. Vidno potresena, prepričavala je nemili događaj. Zbog povrede ruke, morala se obratiti Domu zdravlja.

- Jutros smo dočekali da dođu specijalci. Dali su nam par minuta da se povučemo. Upozorili su nas da ako se ne uklonimo sa mosta da će upotrijebiti  silu, što su i učinili. Nastao je pakao. Žene su silom vukli. Otimali i tukli. Mi smo se uhvatile jedna  za drugu. Sve su nas skolnili sa mosta. Ubacivali su nas u autobus. Većini žena je pozlilo. Kad se autobus zaustavio, par nas je pobjeglo i vratilo se na isto mjesto. Bila sam u Domu zdravlja jer mi je ruka malo istegnuta. Privela su me dva policajca. Ja sam se ponovo vratila ovamo. – kazala nam je Edina Omić.

Podsjetimo, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona jutros su za Avaz.ba izjavili da se radi o klasičnoj policijskoj nadležnosti, a da o upotrebi sile nema govora.

- Okupljenim mještanima, koji su se nalazili na javnom putu, izdata je zakonska naredba da odblokiraju put na što su se oglušili. Čak njih 19 nije postupilo po naredbi. Zatim su oni, bez upotrebe sredstava prinude, fizički preneseni do vozila MUP-a, a potom su privedeni - kazali su iz MUP-a SBK za Avaz.ba.

Bešo: Bio sam iza mosta kada su počeli da šutaju naše žene i dave ih. Bešo: Bio sam iza mosta kada su počeli da šutaju naše žene i dave ih

Omić: Žene su silom vukli, otimali i tukli. Omić: Žene su silom vukli, otimali i tukli

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.