SREDNJOBOSANSKI KANTON

Prvi dan škole u SBK u znaku štrajka upozorenja: Prvi put nakon 15 godina nastava počela bez potpisanog kolektivnog ugovora!

Osnovna škola „Travnik“: Početak školske godine obilježen problemima

Piše: K. KAVAZOVIĆ

5.9.2017

Prvi dan nove školske godine u Srednjobosanskom kantonu počeo je štrajkom upozorenja. Prosvjetari na ovaj način upozoravaju da su prvi put nakon 15 godina krenuli u novu školsku godinu bez potpisanog kolektivnog ugovora.  

Ozbiljno stanje

- Početak školske godine za nastavnike, djecu i roditelje bi trebao biti mala svečanost. Nažalost, mi školsku godinu počinjemo s neriješenim radnopravnim i ekonomsko-socijalnim statusom jer nije zaključen kolektivni ugovor. Za odgovorne ljude ovaj štrajk upozorenja je sasvim dovoljno upozorenje da stanje u obrazovanju nije dobro - kazao nam je Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Štrajk se jučer provodio u 33 osnovne i 12 srednjih škola koje rade po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku. Isto je i u srednjim školama koje rade na nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, dok su se problemi javili u osnovnim školama koje rade na hrvatskom jeziku. U ovim školama nije bilo štrajka jer se zbog raznih pritisaka osporava reprezentativnost sindikata osnovnog školstva.

- Sindikati žele da potpišu kolektivni ugovor koji je završen u procesu pregovaranja. Međutim, pojavio se i drugi kolektivni ugovor i oni negoduju. Ja se nadam da ćemo mi to prevazići i riješiti - kazala je u izjavi za medije Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

Nije kolektivni ugovor jedini problem u obrazovanju u srednjoj Bosni. Problem je i višak zaposlenih zbog uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja.

Nema rješenja

- U ovoj školskoj godini to je blizu 40 posto, a naredne godine, prema predviđanjima, to će biti više od 60 posto. Mi smo u kolektivnom ugovoru koji je bio na snazi imali definirano zbrinjavanje tehnološkog viška. U ovom slučaju toga nema - upozorava Nedžad Jahić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja.

U SBK 2.430 prvačića 

Ove godine u prvi razred osnovne škole na području Srednjobosanskog kantona upisano je 2.430 prvačića. U ovom kantonu rade 53 osnove i 24 srednje škole. Nastavu u osnovnim i srednjim školama pohađa između 30.000 i 31.000 učenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.