SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zbog nepotpisanih ugovora s prijevozničkim firmama: Nema prijevoza za osnovce bošnjačke nacionalnosti na području Travnika

Travnik: Osnovci bez prijevoza

Piše: K. KAVAZOVIĆ

6.9.2017

Skoro 450 učenika osnovnih škola s područja općine Travnik koji do svojih škola putuju autobusima ne idu na nastavu jer nije riješen problem prijevoza. 

Pet firmi

Iako su direktori škola proveli tendersku proceduru, ugovori s pet prijevozničkih firmi s područja Travnika nisu zaključeni. 

Riječ je o djeci koja putuju iz udaljenih naselja prema centralnim školama u travničkim naseljima Karaula, Turbe, Han Bila, Guča Gora, Mehurići i Vitovlje i prate nastavu po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku.

- Direktori škola su me informirali o ovom problemu, i to vrlo kasno. Vlada je dala saglasnost za zaključivanje aneksa ugovora. Firma „Travnik-trans“ odbija potpisati aneks ugovora. Pokušali smo dogovoriti sastanak, ali to će se desiti tek krajem ove sedmice. Moram pregledati i tendersku dokumentaciju. U ovom slučaju radi se o monopolističkom ponašanju jer žele povećati cijene - kazala nam je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katica Čerkez (HDZ BiH).



Čerkez: Monopolističko ponašanje

Ale Hodžić, vlasnik i direktor „Travnik-transa“, potvrdio nam je da nije potpisao ugovor. Na optužbe o monopolističkom ponašanju odgovara da se nasilu pokušavaju u srednju Bosnu instalirati firme iz Hercegovine.

Nema novca 

- Razlog za nepotpisivanje ugovora je neažurnost i nepravovremeno raspisivanje tendera. U slučaju gdje su tenderi uspješno okončani, naknadno su poništeni, navodno, zbog nedostatka novca. Vlada nudi aneks ugovora za tender koji je već prošao. Jedina mogućnost je neposredna pogodba - tvrdi Hodžić.

Hodžić: Neažurno Ministarstvo

Dodaje da je prijevoz za osnovce koji nastavu prate na hrvatskom jeziku osiguran „bez tendera i bez aneksa“.

Očekuju dogovor  

U narednim danima očekuje se dogovor između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona i firmi koje prevoze osnovce na području Travnika. Prijevoz srednjoškolaca u cijelosti finansiraju roditelji, tako da ovaj segment funkcionira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.