SREDNJOBOSANSKI KANTON

Travnik: Članovi Humanog centra ''Hasna'' iz Janje posjetili "Naš dom"

150 gostiju iz Janje u Travniku posjetilo „Naš dom“

K. KAVAZOVIĆ

19.9.2017

Ustanova „Naš dom“ u Travniku jedan je od rijetkih primjera uspješne privatizacije, a ovaj projekt uspješno vodi direktor Muhamed Musemić. Rođen u Janji, nakon studija u Sarajevu, već godinama živi i radi u Travniku. Njegovi zemljaci i sugrađani iz Janje, okupljeni oko Humanog centra ''Hasna'', posjetili su „Naš dom“ da bi vidjeli jednu uspješnu priču. 

- Ideja se rodila kroz naše druženje i prijateljstvo i na inicijativu suorganizatora, Humanog centra ''Hasna'' i našeg domaćina, prijatelja i rođenog Janjevca, uspješnog biznismena. Nadam se da će prerasti u tradiciju i da će to naša djeca u budućnosti nastaviti, zajedno raditi i sarađivati - rekao nam je Fadil Baćevac, izvršni direktor „Semberija Transporta“, koji je jedan od organizatora posjete.

Humanost je ono što spaja „Naš dom“ u Travniku i Humani centar „Hasna“ u Janji.

- Imamo humanitarnu kuhinju „Hasna“, a naziv je dobila po imenima naših šehida iz Janje. Imamo 115 korisnika koji svaki dan dobiju po jedan obrok, jer žalosno je vidjeti komšiju koji nema, a ti imaš. Imamo podršku Medžlisa Islamske zajednice kroz kurbansko meso, dijaspora nam šalje, ali komšije i prijatelji daju novčana sredstva za plaćanje režija i isplatiti plaće za tri radnika - priča nam Mustafa Mulamustafić iz Humanog centra „Hasna“.

Oko 150 članova Humanog centra ''Hasna'' iz Janje ugostio je direktor ''Našeg doma'' Muhamed Musemić, sa svojim zaposlenicima. Gosti iz Semberije imali su priliku da posjete omiljena turistička odredišta Plavu vodu i Vlašić.

Izuzetna prilika  

- Ova posjeta Domu znači puno. Mi smo zagovornici otvaranja, ne samo ovog doma nego svih domova za stare u BiH i šire, jer još ima fame šta ti domovi rade i kako funkcioniraju. Ovo je bila izuzetna prilika da 150 građana Janje dođe i pogleda kako radi ''Naš dom'' i da se i neko u tim povratničkim mjestima, gdje je puno starijih osoba, zainteresira da otvori dom za stare osobe. Zaista ima potrebe za tim - kazao nam je Musemić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.