SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zaštita Vlašićkog platoa i turističke zone Babanovac: Formirano Vatrogasno društvo „Vlašić-Bruneji“

Vlašić: Rejon društva su četiri mjesne zajednice i zona koju pokriva SRC Babanovac

K. KAVAZOVIĆ

20.9.2017

U naselju Vitovlje-Bruneji na planini Vlašić osnovano je Vatrogasno društvo „Vlašić-Bruneji“ s ciljem zaštite od požara ovog udaljenog dijela travničke općine, ali i turističke zone na Babanovcu.  

Vremenski uvjeti

S obzirom na udaljenost, ali i vremenske uvjete tokom zime, vatrogascima iz Travnika potrebno je dosta vremena da dođu prilikom izbijanja požara u nekoliko mjesnih zajednica na Vlašiću, a posebno u turističkom naselju Babanovac, ali i u drugim dijelovima ove planine.

- Želimo uspostaviti adekvatan preventivni i operativni sistem zaštite od požara za područje Vlašićkog platoa, a to su četiri mjesne zajednice i zona koju pokriva Sportsko-rekreacioni centar Babanovac. Izvršena je registracija društva i selekcija dobrovoljaca, kojih ima 50. Izgrađena je projektna dokumentacija i osigurano zemljište za izgradnju doma za smještaj Društva i Dobrovoljne vatrogasne jedinice u Vitovlju - govori nam Elvis Melić, predsjednik Društva.



Počela izgradnja Doma za smještaj Društva i Dobrovoljne vatrogasne jedinice u Vitovlju

U toku je izgradnja multifunkcionalnog objekta u Vitovlju, a u narednom periodu vršit će se obuka te članovi nastoje osigurati vatrogasno vozilo. 

Osim toga, predsjednik Melić navodi da će se iznaći i prostor za garažu na Babanovcu, u kojoj će biti smješteno vatrogasno vozilo za uspostavljanje aktivnog dežurstva tokom zimske sezone.

Velika podrška

Podršku ovom projektu dali su Općina Travnik, premijer SBK, ali i javna i privatna preduzeća.

Melić: Projektna dokumentacija

- Očekujemo pomoć države, ali i vlasnika vikend objekata i hotela na području Vlašića da podrže ovaj projekt - kaže Melić.

Velika potreba  

Požari koji su se proteklih godina dešavali na Vlašiću, a posebno u turističkoj zoni, kada su gorjeli vikendice, apartmani, ali i veliki stambeni objekti, najbolje ilustriraju kolika je potreba za jednom vatrogasnom jedinicom koja bi bila smještena na ovoj planini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.