NOVI TRAVNIK

Dok obrazovne ustanove bilježe drastičan pad broja učenika: U MZ Trenica Osnovna škola upisala duplo više prvačića

D. PUCAR
25.09.2017 23:01

Foto: U treničkoj školi nema praznih školskih klupa

Dok većina obrazovnih institucija u našoj zemlji muku muči zbog nedostatka učenika, tek rijetke škole bilježe gužve u školskim klupama.  

Jedna od njih je i Osnovna škola “Musa Ćazim Ćatić” u Trenici kod Novog Travnika, u koju se ove školske godine upisalo čak duplo više prvačića u odnosu na lani.

Način života

Kako nam je kazala direktorica škole Hetka Skopljak, ove godine upisano je 38 u odnosu na prošlogodišnjih 19 učenika.

- Mi smo, zaista, jedna od rijetkih škola u kojima je broj učenika povećan. Ove godine, u prvi razred upisali smo 38 učenika, što je jedno kompletno odjeljenje više u odnosu na prošlu godinu - kazala je Skopljak.

Razlog za ovakav svojevrsni “baby boom” direktorica vidi u načinu života mještana.

- Mještani u MZ Trenica su veoma vrijedni, uglavnom se bave poljoprivredom i stočarstvom, iseljavanja skoro da i nemamo pa su sami sebi stvorili uvjete za osnivanje porodice, što je rezultiralo i povećanim brojem učenika - kazala je Skopljak.

Uprava škole se, kaže, trudi da roditeljima u što većoj mjeri olakša školovanje djece.

Donirane torbe

- Učenicima je i ove godine osiguran prijevoz do škole, jedna humanitarna organizacija donirala je 30 besplatnih sendviča za cijelu školsku godinu, Ministarstvo je doniralo udžbenike, dok je jedna izdavačka kuća donirala torbe. Nastojimo da roditeljima u što većoj mjeri i na razne načine olakšamo školovanje djece - kazala je Skopljak.

38 

učenika upisano ove školske godine

30

besplatnih sendviča osigurala humanitarna organizacija

NA VRH