SREDNJOBOSANSKI KANTON

Na Svjetski dan nastavnika sindikati upozorili na težak položaj: Tokom oktobra bit će održani protesti prosvjetara u SBK

Piše: K. KAVAZOVIĆ

5.10.2017


Uoči 5. oktobra, Svjetskog dana nastavnika, predstavnici četiri sindikata obrazovanja iz Srednjobosanskog kantona, koji čine Koordinaciju sindikata obrazovanja, upozorili su na težak položaj zaposlenih u ovoj oblasti jer nakon godinu pregovora nije potpisan kolektivni ugovor.  

Nedefinirana prava

- Od 2002. godine prvi put se nalazimo u situaciji da nisu definirana prava zaposlenih u obrazovanju. To Vlada SBK namjerno radi da bi mogla manipulirati ljudima. Držeći ljude zaposlene na određeno, oni ustvari drže ljude u „čekaonici“ da bi nakon nekog vremena na ta radna mjesta došli podobni stranački kadrovi ili rođaci - istaknuo je Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK, najavljujući proteste prosvjetara koji će se tokom ovog mjeseca održati u Travniku.


Pajić: Podobni kadrovi

Prosvjetari su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Travniku potvrdili kako je situaciju dodatno pogoršala odluka resornog ministarstva da danas, na Svjetski dan nastavnika, promovira savjetnike. 

- Na Svjetski dan nastavnika promoviraju se i izdaju rješenja o napredovanju određenom broju savjetnika koji su to zvanje stekli prema nezakonitom pravilniku o ocjenjivanju i napredovanju. Pravilnik je nezakonit jer ga je Sud poništio, a za nas je i neprihvatljiv - rekao je Abdulah Serezlija, dopredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u SBK.


Serezlija: Nezakonit pravilnik

Goran Puletić, predsjednik Sindikata uposlenih u osnovnim školama Kantona Središnja Bosna, pojasnio je i situaciju dokazivanja reprezentativnosti Sindikata koji predvodi, a koje je zatražilo Ministarstvo privrede SBK. 

Vrhovni sud

- Sindikat postoji 20 godina. Potvrdit ćemo reprezentativnost. To je na Vrhovnom sudu i to će biti riješeno - kazao je Puletić.


Puletić: Bit će riješeno

Poziv kolegama  

Predsjednici četiri sindikata Nada Jukić, Nedžad Jahić, Goran Puletić i Muhamed Pajić pozvali su svoje kolege koji trebaju danas u Vitezu biti promovirani u savjetnike da se suzdrže od toga jer je pravilnik nezakonit!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.