SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zbog isteka ugovora o zakupu zemljišta u industrijskoj zoni: Propao projekt izgradnje pogona za recikliranje guma

Zemljište bilo očišćeno i pripremljeno za gradnju

D. PUCAR

7.10.2017

Nakon što su zbog straha od teških posljedica po zdravlje stanovnika i ekologiju građani Viteza digli svoj glas protiv izgradnje pogona za recikliranje automobilskih guma firme „Greta Green“, od cijelog projekta, kako sada stvari stoje, neće biti ništa.  


Okolišna dozvola

Naime, kako saznajemo, firmi „Greta Green“ istekao je ugovor o zakupu zemljišta u sklopu industrijske zone nekadašnjeg giganta fabrike eksploziva „Vitezit“, a prema najavama direktora Miroslava Puljića, on neće biti produžen.

- Ugovor je istekao i mi ga ne namjeravamo produžavati, tako da mislim da je to završena priča - kazao je Puljić.

Za godinu, koliko su iz firme „Greta Green“ imali pod zakupom zemljište, izvršeno je čišćenje i pripremanje terena za gradnju, a čak je postavljena i rampa na ulazu. Sve je bilo spremno za početak radova, a firma je čak dobila i okolišnu dozvolu od Federalnog ministarstva turizma i zaštite okoliša.

Podsjetimo, udruženja nevladinog sektora koja okupljaju više od 5.000 članova organizirala su online peticiju i zatražila održavanje javne rasprave te su bili spremni i na radikalnije korake kao što su protesti.

Sami odlučuju

Pozivali su se na Arhušku konvenciju, čiji je BiH potpisnik, a koja građanima garantira da sami mogu odlučivati o svom okolišu te podsjetili da je u neposrednoj blizini prvobitnog mjesta tvornice planirana gradnja stambenog naselja s dječijim igralištima, vrtićem, ambulantom...

Opasni nusprodukti  

Vitežani su obavili i vlastito istraživanje po kojem su zaključili da su nusprodukti pirolize vrlo opasni, a iz firme ''Greta Green'' tada su poručili da je riječ o termičkoj obradi guma u hermetički zatvorenim posudama, gdje ništa ne izlazi u zrak te da će s radovima započeti do kraja godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.