SREDNJOBOSANSKI KANTON

Jajce: Mještani Bravnica dočekuju zimu bez struje i vode

Većina kuća obnovljena uz pomoć donacija

Autor:E. Crnkić

9.10.2017

Mještani Bravnica, povratničkog mjesta udaljenog četiri kilometra od Jajca, dočekat će zimu bez električne energije i priključka na vodovod.

Mladi odlaze

Ova nekada velika mjesna zajednica imala je hiljadu mještana, dok danas u njoj živi više od 200 stanovnika.

Stanovništvo čine većinom Srbi i Bošnjaci, pretežno starije životne dobi. Mladi već godinama napuštaju ovo mjesto odlazeći u druge gradove, pa i države u potrazi za boljim životom.

- U Bravnicama je uglavnom miješano stanovništvo i do sad nismo imali nikakvih problema. Ipak je suživot moguć na ovim našim prostorima. S komšijama imamo korektne odnose bez ikakvih problema - govori nam Sava Grabež, predsjednica MZ Bravnice. 

Povratak je tekao sporo, a većina kuća obnovljena je uz pomoć donacija.

- Većina stanovnika nakon ratnih dešavanja odselili su se u Brčko, a mali broj njih se vratio. Povratak je tekao sporo, a kuće su obnovljene uz pomoć donacija. Danas u Bravnicama živi oko 70 Srba, uglavnom starije životne dobi bez nekih znatnijih financijskih primanja - ističe ona. 

Infrastruktura u selu je loša, asfaltirani su samo neki dijelovi, rasvjeta također, djelomično urađena, a mnogi dijelovi sela je nemaju nikako.

- Put nam nije asfaltiran pa komunalci tokom zimskog perioda ne mogu dolaziti da odvoze smeće, žale se mještani jednog dijela sela.

Anđa Šarić će dočekati zimu bez električne energije, uprkos angažovanju predsjednice Save Grabež i obraćanja mnogima nadležnim institucijama.

Nema rješenja

- Kao i većina povratničkih mjesta i mi imamo problema kad je u pitanju rasvjeta, održavanje puta, odvoz smeća itd. Poražavajuće je da neko u 21. vijeku živi bez struje, a vod električne energije prolazi iznad kuće. Obraćali smo se mnogima, ali još uvijek nema adekvatnog rješenja - govori nam Sava Grabež.

Povratnički par Majstorović, koji se vratio iz Brčkog, muči isto pitanje, nemaju priključenu struju ni vodu.

Zatvorena škola

Škola koja je početkom 2000. godine bila u funkciji, kada se jedan dio stanovništva vratio, sad je zatvorena. Igralište u krugu škole, gdje se omladina nekada okupljala, prazno je i zaraslo.

Iako Mjesna zajednica Bravnice pripada općini Jajce, lokalna vlast nije mnogo doprinijela. Stanje je već godinama sve gore, što zbog loših uvjeta, što i zbog odlaska mladih ljudi.

Mještanima je ostala samo nada da će doći neka bolja vremena. 

Sava Grabež: Povratak tekao sporo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.