SREDNJOBOSANSKI KANTON

Obilježene 73 godine od oslobođenja Travnika: Naš veliki zadatak je širiti ideju antifašizma

Položeno cvijeće za žrtve fašizma ispred spomen-kosturnice

Piše: K. KAVAZOVIĆ

24.10.2017

Nizom događaja u Travniku je jučer obilježen 22. oktobar, Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu.



Brojne delegacije

Svečana akademija održana je u parku ispred spomen-kosturnice „Majka“ u središtu Travnika, gdje su cvijeće položile delegacije udruženja koja okupljaju antifašiste, borce NOR-a, demobilisane borce odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. te travnički osnovci i srednjoškolci. 

- Ovo je dan kada se sjećamo žrtava fašizma. Naš veliki zadatak je stalno širenje ideje antifašizma, posebno među mladim ljudima - kazao je Fuad Lolić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Travnik, istaknuvši da je ovo udruženje obnovilo spomen-kosturnicu „Majka“ te učestvovalo u obnovi i izgradnji zajedničkog spomenika partizanima i pripadnicima Armije RBiH na Meokrnju.

Položeno cvijeće

Cvijeće je položeno i na centralno šehidsko mezarje te spomenik majoru Mihajlu Petroviću. Obilježavanju 73. godišnjice oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu prisustvovali su i Raif Dizdarević, bh. političar i učesnik NOB-a, te Nijaz Skenderagić iz Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH.


Dizdarević na obilježavanju

Narodni heroji  

Peti korpus Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) u oktobru 1944. godine organizirao je operaciju zauzimanja Travnika i utvrđenja u dolini rijeke Lašve. Borbe za sam grad trajale su od 20. do 22. oktobra 1944. godine i završene su uništenjem ustaško-domobranskog garnizona. U borbama za grad ustaško-domobranske snage pretrpjele su gubitke od oko 900 mrtvih, a 712 je zarobljeno. Jedinice NOVJ-a imale su gubitke od 94 mrtva i više od 200 ranjenih. Između ostalih, poginula su i trojica narodnih heroja Josip Mažar-Šoša, Petar Mećava i Lazar Marin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.