SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zastupnik Anto Bilić o sredstvima za kulturu: Raspodjela po stranačkoj pripadnosti, a ne po kvalitetu

Bilić: Tražio objašnjenje

K. KAVAZOVIĆ

31.10.2017

Prema podacima iz “Službenih novena” Srednjobosankog kantona, odobrena je isplata 462.500 KM iz budžeta za podršku u realizaciji projekata i programa iz oblasti kulture.


Članovi stranke

Na posljednjoj sjednici Skupštine SBK zastupnik Anto Bilić (HDZ 1990) je postavio pitanje u vezi sa raspodjelom sredstava za kulturu. Osim toga što je zastupnik u Skupštini, široj javnost Bilić je poznat kao dugogodišnji kulturni radnik, voditelj Hrvatskog kazališta u Travniku, a posljednjih godina predsjednik travničke podružnice HKD „Napredak“ i organizator niza kulturnih manifestacija i reditelj teatarskih predstava. 

- Tražio sam da mi se dostave kriteriji prema kojima se dodjeljuju sredstva udrugama i pojedincima jer, koliko ja vidim, jedini kriterij je stranačka pripadnost. Bošnjački dio, moram to priznati, realno raspodijeli sredstva udrugama koje doista rade i ostvaruju rezultate, dok se Hrvatima dodjeljuju sredstva prema tome jesu li ili nisu član određene stranke – pojašnjava Bilić.

Prema njegovom mišljenju, kriteriji nemaju veze s umjetničkim radom niti kvalitetom projekata za koja se izdvajaju velika sredstva.


„Andrićevi dani“ bi trebali biti državni, bh. projekt

Bez vrijednosti

Bilić smatra kako bi „Andrićevi dani“ trebali biti državni, bh. projekt.

- Ako bi se pojavila neka zdrava razmišljanja, mislim da bi jedna ovakva manifestacija zaslužila, ne kantonalni, nego državni značaj. Ivo Andrić je bosanskohercegovački, kome se sviđalo ili ne. Finansiraju se projekti koji nemaju apsolutno nikakvu umjetničku vrijednost i baš sam tu djelovao u Skupštini jer poznajem djelovanje kulturnih institucija – kazao nam je Bilić, navodeći kako je razočaran odsustvom bilo kakvih kriterija kod raspodjele sredstava.

Sjajna manifestacija

Bilić ističe da je prezadovoljan sadržajem i kvalitetom „Andrićevih dana“.

- Zanimljivo kako Travnik dobije jednu takvu sjajnu manifestaciju, a sudjeluje s minornim ili minimalnim sredstvima. Ljudi su zadovoljni ponuđenim programima, ali za još kvalitetnije treba još više sredstva. Ova manifestacija se odvija samo zahvaljujući entuzijastima koji to održavaju i prate. Uz veća sredstva to bi preraslo u manifestaciju kojom će se Travnik dičiti – kazao je Bilić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.