SREDNJOBOSANSKI KANTON

Doktori medicine i stomatologije u utorak potpisuju Kolektivni ugovor

Povećanje koeficijenta i plaća

Piše: K.K.

16.11.2017

Vlada Srednjobosanskog kantona na današnjoj sjednici u Travniku prihvatila je informaciju o pregovorima koji su vođeni sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije SBK koju je ponio ministar zdravstva SBK, Nikola Grubešić (HDZ BiH). 

- Okončali smo sve radnje i usaglasili sve odredbe Kolektivnog ugovora. Stekli su se uvjeti za potpisivanje Kolektivnog ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologa – pojasnio je ministar Grubešić.

Iz Ministarstva zdravstva SBK kasnije je potvrđeno da će Kolektivni ugovor biti potpisan u utorak, 21. novembra u Travniku. 

Ovim ugovorom će koeficijent za obračun plaća za doktore medicine umjesto dosadašnjih 3,5 biti 4,5, specijalisti umjesto dosadašnjih 4,2 imali bi 5,2 koeficijent, a subspecijalisti umjesto 4,4 koeficjent 5,4. Izraženo u procentima, doktori i stomatolozi dobit će povećanje plaća za 24 do 25 posto. Prema obostrano prihvaćenom modelu startna plaća doktora opće prakse sa 1.050 KM bila bi povećana na 1.312 KM, a specijaliste umjesto dosadašnjih 1.576 iznosila bi 1.951 KM.

U SBK nema štrajka doktora medicine i stomatologa kao u drugim kantonima Federacije BiH, dok je još prije sedam mjeseci potpisan Kolektivni ugovor sa Nezavisnim strukovnim sindikatom zdravstvenih radnika koji predstavlja većinu zdravstvenih radnika u SBK. Za razliku od drugih dijelova BiH ključne zdravstvene ustanove u ovom kantonu, prije svih bolnice tri bolnice u Travniku iz oblasti sekundarne zdravstvene zaštite posluju pozitivno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.