SREDNJOBOSANSKI KANTON

Više od 5.000 antifašista u Jajcu obilježilo 74. godišnjicu AVNOJ-a

E. C.

25.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Partizanske uniforme te kape sa crvenim zvijezdama petokrakama danas su preplavile centar Jajca, a nisu izostale ni partizanske pjesme praćene harmonikom i dobrim raspoloženjem, piše Jajce Online.

Blizu 5.000 antifašista prisustvovalo je obilježavanju 74. godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a na kojem je donesena odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije s funkcijama privremene vlade .

Počast poginulim borcima tom prilikom odali su borci Narodnooslobodilačkog rata, predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije prisjetili su se dobrih dana i partizanskih borbi.

Nakon polaganja cvijeća na bistu Moše Pijade, održana je svečana akademija, a prisutnima se obratio načelnik Općine Jajce Edin Hozan, Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a, te predstavnici delegacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Rusije.

Oleg Kalinin, pomoćnik predsjednika Ruskog udruženja antifašista, također je odao počast sudbini sudbonosnih međuratnih godina postavljanjem vijenca na spomenik.

Ovom prilikom, rekao je da ruski narod cijeni i poštuje jugoslavenske narode koji su se borili uz rame sa sovjetskim vojnicima u borbi protiv nacizma i fašizma.

- Mi jako cijenimo našu zajedničku povijest i sve što je ovdje u Jajcu se dogodilo 1943. godine, zato što je i AVNOJ stvorio temelje za izgradnju nove Jugoslavije - rekao je Kalinin i upozorio da je fašizam u Evropi i svijetu ponovo u porastu.

U kulturno-zabavnom programu prisutni su imali priliku da uživaju u nastupima Underground banda, Lazy banda, No Function banda iz Sarajeva, kao i u nastupu zbora HKD Napredak Jajce.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembra 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu.

U jeku Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke antifašističke borbe u BiH i drugim bivšim jugoslavenskim republikama, toga dana u Jajce su pristigla 142 delegata iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Tad je i Josip Broz Tito proglašen maršalom .

U zgradi održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a danas se nalazi stalna muzejska postavka i to je jedan od najposjećenijih muzeja u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.