SREDNJOBOSANSKI KANTON

Avaz na licu mjesta: Otvorena džamija u romskom naselju Skela

Otvorili petu džamiju ove godine na području MIZ Jajce ( E. Crnkić/ Avaz.ba)

Piše: E.Crnkić

28.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U romskom naselju Skela, koje pripada džematu Kuprešani, Medžlis Islamske zajednice Jajce svečano je otvorio džamiju za pripadnike najveće nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini. 

Svečanost otvorenja džamije počela je klanjanjem podne-namaza, a zatim učenjem Kur’ana, ilahija i obraćanja gostiju prisutnim džematlijama.

Fikret ef. Meštrovac, imam džemata Kuprešani obratio se prisutnima u svojstvu domaćina, a kasnije i glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić koji je istakao da je ovo peta džamija na području Medžlisa Jajce koja je otvorena u ovoj godini.

-Zahvalni smo Allahu dž.š. koji je omogućio da se realizira ovaj projekt. Posebno želim istaći Mehmeda-Hometa Mašića, koji je inicirao izgradnju i bio podrška u toku njene izgradnje - rekao je Hadžić.


Obećana pomoć

U potpunosti projekt je finansirao „Progress centar” iz Travnika na čijem je čelu Abdulkadir Indžić, a posebni gosti na otvorenju džamije bili su još i direktor organizacije Al-Ihsan Ali Al-Džunejbi i predsjednik upravnog odbora organizacije Bejtuš-šarike, koja je donirala sredstva za izgradnju džamije Muhammed Al-Abduli, koji je obećao nastavak saradnje . 

U svojstvu izaslanika muftije travničkog prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Vehid ef. Arnaut koji je pohvalio prepoznatljivost i rad Medžlisa Jajce.

-Ovaj jedinstveni projekt u Bosni i Hercegovini džamija za Rome svakako je još jedan dokaz tome- kazao je ef. Arnaut.

Mještani Skele pokazali su se kao dobri domaćini, pripremili su ručak za sve prisutne, ugostili su zvanice i džematlije iz drugih mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.