SREDNJOBOSANSKI KANTON

Projekt sterilizacije pasa u Travniku: 15.000 KM za sigurnije kretanje

Česta slika na travničkim ulicama

Piše: K. K.

14.12.2017

Veterinarska stanica „Dr. Salkić“, u saradnji s volonterima Udruženja građana za zaštitu životinja „Avlijaner“ i uz finansijsku podršku Općine Travnik, od polovine juna do polovine novembra ove godine provela je projekt sterilizacije pasa. Vrijednost projekta iznosila je 15.000 KM. 

- Izvršeno je 50 sterilizacija - 30 ženki i 20 mužjaka. Smanjen je broj ugriza pasa. Zahvaljujući izuzetnom angažmanu volontera iz „Avlijanera“, pratili smo gdje su se dešavali napadi i tu smo provodili ove aktivnosti - pojasnio je dr. Alen Salkić iz Veterinarske stanice.


Salkić: Manji broj ugriza

Predsjednica Udruženja „Avlijaner“ Besima Sivro kazala je da je i sterilizacija oko 50 pasa značajan korak i da su efekti vidljivi.

Projekt je pohvalio i Abid Drobo, pomoćnik načelnika za zajedničke i komunalne poslove u Općini Travnik.

- Nijedna druga veterinarska stanica nije pokazala interes za projekt sterilizacije. Problem pasa lutalica i dalje opterećuje našu općinu. Stručna komisija predložila je 18 lokacija za prihvatilište za pse. Taj broj je smanjen na pet lokacija. Na kraju na javnim raspravama građani koji traže rješenje problema nisu prihvatili da prihvatilište bude u bilo kojoj mjesnoj zajednici - kazao je Drobo.


Drobo: Predložene lokacije

Prema njegovim riječima, građani Travnika koji su bili žrtve ujeda pasa lutalica u 24 slučaja su tužili Općinu i dobili. Riječ je o odštetnim zahtjevima koji se kreću u iznosima od 2.500 do 3.000 KM.


Angažman volontera 

U okviru realizacije projekta značajnu ulogu odigrali su volonteri Udruženja „Avlijaner“. Posebno je istaknut angažman Besime Sivro, Maje Rizvić i Dušice Dimitrijević.


Dali znatan doprinos

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.