SREDNJOBOSANSKI KANTON

Općinski sud Travnik privremeno zabranio štrajk prosvjetara u SBK

Općinski sud Travnik: Naredne sedmice ročište

Piše: K. KAVAZOVIĆ

15.12.2017

Općinski sud u Travniku privremeno je zabranio generalni štrajk prosvjetnih radnika koji su najavila četiri sindikata obrazovanja za 18. decembar, potvrdila je nakon jučerašnje sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona ministrica obrazovanja Katica Čerkez. 

Iznošenje dokaza

- Kantonalno pravobraniteljstvo se obratilo Sudu u ime Vlade SBK. Sud je donio mjeru privremene zabrane štrajka - izjavila je ministrica Čerkez.

Iz Općinskog suda u Travniku potvrđeno nam je da je donesena mjera privremene zabrane, a da su stranke pozvane na ročište na kojem će iznijeti dokaze i nakon čega će Sud donijeti rješenje u ovom slučaju.

Prosvjetari su najavili štrajk nakon što nije potpisan granski kolektivni ugovor koji su ispregovarali pregovarački timovi sindikata i Ministarstva obrazovanja. Međutim, tu verziju kolektivnog ugovora nije prihvatila Vlada SBK. Nakon nekoliko mjeseci bez pregovora pregovarački tim Vlade sindikatima nudi novu verziju, o kojoj nije pregovarano.



Čerkez: Konačno rješenje

- Razlog za štrajk je odbijanje Vlade Kantona da zaključi i potpiše usuglašeni tekst kolektivnog ugovora sa Sindikatom srednjeg obrazovanja, koji su u junu usuglasili pregovarački timovi Ministarstva obrazovanja i Sindikata srednjeg obrazovanja, uz stručni angažman predstavnika Ureda za zakonodavstvo Vlade SBK - potvrdili su još jednom iz Sindikata.

Postupak mirenja

Iz Sindikata tvrde da je Vlada SBK odbila postupak mirenja i arbitraže, a iz Vlade SBK pozivaju na nove pregovore.

- Rješenje je novi dijalog, novi razgovori i konačno rješenje. Pregovarački tim Vlade nije prihvatio prvu verziju sporazuma. Taj pregovarački tim donosi konačnu odluku. Sud je donio rješenje koje vrijedi i za mene i za sindikate - kratko nam je prokomentirala ministrica Čerkez optužbe koje dolaze iz sindikata na njen račun.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.