SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vitez: Budžetski korisnici morat će pravdati svaku marku

Vitez: Promjena odluke o izvršenju budžeta

Piše: D. PUCAR

4.1.2018

Budžetski korisnici od ove godine moraju se disciplinirati i pravdati utrošak svake dobivene marke, kazao je to viteški načelnik Tomislav Bošnjak Matić (HDZ BiH), koji je najavio i promjene odluke o izvršenju budžeta.  

Zakonski okvir

- Sporazum koji je i Općina Vitez potpisala s Europskom komisijom podrazumijeva što transparentnije trošenje svih stavki i upravo taj dio proračuna bit će pod lupom svih. Zbog toga će svi korisnici proračuna morati ući u fazu discipliniranja, ispunjavanja svojih obveza. Svaka dodijeljena marka morat će biti opravdana kroz konkretan projekt - rekao je Bošnjak Matić.

Sve će to, tvrdi, uskoro biti i zakonski uokvireno.

- Uskoro će to biti i zakonska obaveza i cijela ta priča usklađivat će se s planom pristupanja BiH Europskoj uniji i to nas sve pomalo tjera da se uozbiljimo - kazao je Bošnjak Matić.

Paušalni model

Od dosadašnjeg modela paušalnog trošenja sredstava, kaže načelnik, više nema ništa.

- Odluka o izvršenju bit će malo drugačija jer sam sporazum koji smo potpisali definira drugačiji način trošenja sredstava od paušalnog, kako je to bilo do sada – istakao je Bošnjak Matić.

Nevladin sektor 

Nedavno su iz Općine upozorili i nevladin sektor na neispunjavanje obaveza koje se tiču pravdanja dobivenih sredstava. Tako je Marija Grabovac, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti, kazala kako čak 45 posto udruženja ne dostavlja redovno izvještaje o radu, te je naglasila da takvima ove godine neće isplaćivati sredstva.

- Imamo veliki broj nezavršenih predmeta u kojima udruženja nisu pravdala dobivena sredstva. U 2018. bit ćemo dosljedni i takvima nećemo isplatiti sredstva - kazala je Grabovac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.