SREDNJOBOSANSKI KANTON

Štrajk prosvjetara nezakonit, sindikati najavljuju žalbu: Općinski sud presudio u korist Vlade SBK

Ponovo će pokrenuti proceduru za štrajk ( Arhiv)

Piše: K. KAVAZOVIĆ

12.1.2018

Općinski sud u Travniku donio je presudu kojom je štrajk prosvjetara najavljen u drugoj polovini decembra prošle godine nezakonit. 

Koordinacija sindikata obrazovanja u SBK pokrenula je proceduru za stupanje u generalni štrajk zbog nepotpisanog kolektivnog ugovora. 

Važne odluke

Odluku prvostepenog suda potvrdila nam je i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katica Čerkez (HDZ BiH).

- Na Sudu je zaključeno da je Ministarstvo u pravu, da se pregovori nisu doveli do kraja. Mi moramo nastaviti s pregovorima. U razgovorima sa sindikatima sam kazala da se izjasne šta im je prihvatljivo, a šta nije prihvatljivo, jer pred nama su mnogo važnije odluke, kao što su nova pedagoška mjerila koja diktiraju broj učenika i novi nastavni planovi programi - kazala nam je Čerkez.

Goran Puletić, predsjednik Sindikata uposlenih u osnovnim školama SBK, potvrdio je da su sindikati dobili presudu prvostepenog suda i najavljuje žalbu.

- Mi ćemo se žaliti Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Tražit ćemo ponovno mirovno vijeće i pokrenuti iznova proceduru za stupanje u generalni štrajk - rekao nam je Puletić.

Verzija kolektivnog ugovora dogovorena između Koordinacije sindikata i Ministarstva nije bila prihvatljiva za Vladu SBK. S druge strane, Sindikati nisu prihvatili prijedlog Vlade.

Neuspjeli pokušaji

Nakon višemjesečnih neuspjelih pokušaja dogovora u decembru prošle godine najavljen je generalni štrajk koji je zabranjen privremenom mjerom Općinskog suda u Travniku.

Nakon održane glavne rasprave, Sud je donio presudu u korist Vlade SBK i resornog ministarstva.

Višak prosvjetara, manjak učenika

Ove školske godine javio se problem viška prosvjetnih radnika u srednjem obrazovanju zbog uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja prije nekoliko godina. Međutim, ovaj problem bit će daleko izraženiji naredne jeseni. 

Kada se ovome dodaju i učenici koji su iz drugih razloga prekinuli školovanje u Srednjobosanskom kantonu, razmjere problema su daleko veće.

- Prilikom formiranja odjeljenja vidjeli smo da nam je 600 učenika manje upisano u odnosu na prethodnu godinu. Koliko je još učenika otišlo tokom prvog polugodišta, informacije tek prikupljamo. Ne znamo koliko je djece odselilo, ali broj djece upisane u škole je u stalnom padu - ističe Čerkez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.