SREDNJOBOSANSKI KANTON

Nakon najava megaprojekta na Korićanima na terenu se ništa ne dešava

Korićani: Već godinama se najavljuje investicija

K. KAVAZOVIĆ

16.1.2018

Već nekoliko dana u javnosti se spominje informacija o investiciji vrijednoj nekoliko milijardi eura na lokalitetu Gornjih i Donjih Korićana. Prema najnovijim najavama, novac bi investirao konzorcij „HeritageTurk“. 

Prema najavama, u ovaj futuristički projekt uključene su vlade Federacije BiH i Republike Srpske, Srednjobosanskog kantona, ali i općine Skender-Vakuf i Travnik.

Idejno rješenje

Planirano je da u kompleksu budu smješteni edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf-tereni te luksuzne vile. Nije ovo prva najava ove vrste za ovaj megaprojekt. Najave su objavljivane već nekoliko godina unazad, ali na terenu nema ništa. Kantonalni premijer Tahir Lendo ističe da je sve „u fazi ideje“.


Idejni projekt u studijskoj fazi. Idejni projekt u studijskoj fazi

- Na terenu nema nikakvih radova jer to je projekt u fazi ideje, u studijskoj fazi. On ima jedno dobro idejno rješenje. Mi smo kao predstavnici Kantona dali saglasnosti za pokretanje takve ideje da se oplemeni područje između dva entiteta, koje se naslanja na granice dvije općine. Mi smo dali podršku investitorima koji žele ući u takav projekt. Studija je pokazala određene elemente za faznu gradnju i investiranje. S naše strane to bi bilo dobro i to bi bila dobit i za općine, Kanton, državu. Nadam se da će tvorci ideje pronaći i investitore i dobiti sve potrebne dozvole od države pa do nižih nivoa vlasti i da će taj projekt zaživjeti jer on je još u fazi ideje - istakao je Lendo.

Prostorni plan

Prije nekoliko godina izdate su i koncesije za gradnju vjetroparkova na Vlašiću, a među njima i jedan na Korićanima.

- Vjetropark na Korićanima je u proceduri. Mi smo interesantno područje. Kroz izmjene Prostornog plana Kantona prepoznatljiva će biti i ta lokacija. Ovaj investitor je u proceduri pribavljanja dozvola. To su vrlo složeni procesi. Mislim da je blizu da dobije sve dozvole - rekao je Lendo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.