SREDNJOBOSANSKI KANTON

Srednjobosanski kanton: Svake godine sve manje osnovaca i srednjoškolaca

U dvije viteške škole 216 učenika manje

D. PUCAR

16.1.2018

Brojno stanje učenika u osnovnim i srednjim školama na području općine Vitez u stalnom je padu, pa je u 2017. zabilježeno, upozorila je Marija Grabovac, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti općine Vitez, čak 97 osnovaca i 70 srednjoškolaca manje u odnosu na godinu prije.  

Upaljeni alarmi

- Najviše nas boli kad vidimo brojno stanje djece. Svi znamo da je najveći razlog napuštanje općine velikog broja obitelji, ali i iz godine u godinu manji broj rođenih. To nije samo naš nego problem cijele države, pa i regiona, i svi bismo trebali zajedno raditi na tome da se broj učenika ne bi dodatno smanjivao, odnosno da bi barem stagnirao - kazala je Grabovac.

U dvije godine viteške škole zabilježile su 216 učenika manje, što je dovoljan razlog da se popale svi alarmi.

Tendencija pada broja upisanih učenika u osnovnim školama se nastavlja i u 2017./2018. godini. Ukupan broj upisanih osnovaca u ovo školskoj godini je 2.319, što je manje za 97 u odnosu na prethodnu godinu.


GRABOVAC: Brojno stanje. GRABOVAC: Brojno stanje

Slično je i kad su u pitanju srednje škole, pa u ovoj školskoj godini 699 učenika pohađa srednje obrazovanje, ili 168 manje, što bi, gledajući po odjeljenjima, iznosilo 8,4 odjeljenja manje u odnosu na školsku 2014./2015. godinu.

Brojni problemi

Osim manjeg broja učenika, kao problem se navodi i starost školskih objekata, a usljed nedostatka finansijskih sredstava od nadležnih ministarstava, škole su primorane obraćati se zamolbama za pomoć na razne adrese da bi donekle uspjele realizirati svoje projekte i riješiti određene probleme.

Stipendiranje kadra 

Također, u nekoliko škola imaju problem s deficitarnim kadrom, profesorima matematike i fizike. To uskoro ne bi trebalo predstavljati problem, s obzirom na to da se prethodnih godina vodilo računa kroz stipendiranje, tako da bi studenti koji su trenutno na završnim godinama ovih fakulteta uskoro trebali preuzeti upražnjena mjesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.