SREDNJOBOSANSKI KANTON

U protekloj godini 10,3 miliona maraka za socijalne kategorije u SBK

Kanton vodi brigu i o najugroženijim osobama

Piše: K. KAVAZOVIĆ

17.1.2018

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona u protekloj je godini izdvojilo 10,3 miliona KM za socijalnu skrb, civilne žrtve rata i porodice s djecom. Ova sredstva izdvojena su putem centara za socijalni rad u općinama. 

Najznačajnija sredstva u iznosu od 3,1 milion KM izdvojena su za smještaj 452 osobe u socijalne ustanove. Za pomoć porodiljama iz stalnog radnog odnosa izdvojeno je 2,4 miliona KM, a riječ je o 580 porodilja, dok je za stalnu novčanu pomoć utrošeno 1,3 miliona KM.

Na području srednje Bosne je 648 civilnih žrtava rata, za koje je izdvojeno 706.000 KM iz kantonalnog budžeta te 1,7 miliona KM iz federalnog budžeta.

U protekloj godini pravo na dječiji doplatak ostvarilo je 1.480 korisnika, za što je izdvojeno 600.000 KM. Zdravstveno osiguranje 3.009 korisnika koštalo je u protekloj godini 291.000 maraka, a smještaj 42 štićenika u udomiteljske porodice 177.000 KM.

- Ministarstvo je izdvajalo sredstva za jednokratne novčane pomoći, podršku socijalno ugroženima, osobama koje su bolesne, za pogrebne troškove korisnika prava te za rad stručnih ljekarskih komisija. Utrošena su sredstva za podršku za sufinansiranje određenih socijalnih projekata centara za socijalni rad i sredstva za rad humanitarnih organizacija i društava Crveni križ, MDD ''Merhamet'', ''Caritas'' i ''Dobrotvor'' - kaže resorni ministar Nikola Grubešić.

Život u zajednici 

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBK, zajedno s centrima za socijalni rad u Jajcu, Travniku i Kiseljaku te Savezom organizacija za osobe s intelektualnim poteškoćama u FBiH “Sumero”, podržalo je projekt pod nazivom “Život u lokalnoj zajednici” da bi nekadašnjim štićenicima socijalnih ustanova omogućili kvalitetniji i neovisan život u zajednici. Ovaj projekt uspješno se implementira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.