SREDNJOBOSANSKI KANTON

U Jajcu održan naučni skup "Dubravko Lovrenović - život i djelo"

E. Crnkić

20.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Povodom godišnjice smrti istaknutog profesora i naučnog radnika Dubravka Lovrenovića danas je održan naučni skup “Dubravko Lovrenović - život i djelo” u organizaciji Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca. 

Skup je održan u velikoj sali Općine Jajce, a otvorio ga je prof.Mirko Ljubez, predsjednik Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca.

- I ja sam bio jedan od Dubravkovih studenata. Kod njega smo radili analize srednjovjekovnih povelja. Prema nama se uvijek postavljao kao prijatelj, otvoren za sva pitanja pri tome pokazujući nam puteve naučnih spoznaja - rekao je Ljubez u svom obraćanju.

Prisutnima se obratila i njegova kćerka Lara Hedžić koja evocirala neke uspomene na svog oca te izrazila zahvalnost u organizaciji skupa .

- Jajce je grad iz kojeg je iselio, a kojeg nikad nije napustio. On je smjelo i bez dlake na jeziku uvijek stajao na stranu istine uprkos svim napadima na njegovu ličnost i njegovo djelo. Ljudima je uvijek bezrezervno pomogao i nikad o tome nije puno pričao. Mi smo ponosne na svoga oca, jer nam je ugradio svoju ljubav prema ovoj zemlji, a dok smo žive ostat će nam praznina. Želim se zahvaliti svima koji su nam bili na pomoći u proteklom periodu. Puno je tih plemenitih i dobrih ljudi, dva imena ću posebno izdvojiti, a to su fra Ivan Šarčević i Sejad Burek koji su puno toga učinili za našega tatu i za nas - rekla je Lara Hedžić.

Općina Jajce na čelu s načelnikom Edinom Hozanom dali su svoj doprinos da se današnji skup održi.

- U zadnjih par godina surađivao sam s Dubravkom Lovrenovićem, radili smo zajednički na projektima koji su bili važni za našu općinu. Naša obaveza je da ne stanemo, moramo nastaviti procese koje je on započeo i kreirao - naveo je Hozan. 

Moderator današnjeg skupa Emir O. Filipović naglasio je da je Lovrenović bio jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za srednji vijek, te se ukratko osvrnuo na njegov život i rad.

- Sjećanje na profesora Lovrenovića još uvijek su svježa. Svaki put kad odem na posao čujem: “Pozdrav Emire, kakva su danas gibanja? Kako ćemo djelovati?” Još uvijek pamtim naš zadnji telefonski razgovor i trenutak kad sam čuo za njegovu smrt. Sjećanja godinama blijede, a pamćenje slabo služi. Konstantno se trebamo podsjećati se o Lovrenoviću, a one koje ne znaju podučavati - rekao je Filipović. 

Na skupu su o djelu i rezultatima Lovrenovićevog rada govorio je i Edin Bujak koji je istakao njegov angažmanu na proučavanju stećaka na području Jajca, dok se Mirzah Foćo osvrnuo se na njegov rad u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Komisiji za UNESCO.

U drugom panelu svoja izlaganju je imao i Enver Kazaz koji je naglasio veliku ulogu Dubravka Lovrenovića u razotkrivanju mitologizacije stećaka, a Srđan Šušjica govorio je o druženju s njim, posebno je istakao da je njegov rad brana falsificiranju povijesti. 

Na kraju skupa, u ime Dubravkove generacije, Amer Kulenović je pročitao veoma nadahnut tekst i predložio da se njegovo nađe na jednoj od ulica, parkova, sportske dvorane, društva ili nekih od institucija u Jajcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.