SREDNJOBOSANSKI KANTON

Općina Novi Travnik sufinansira odvoz otpada: Ove godine komunalnoj firmi 60.000 KM manje

Hoće li radnici JKP „Vilenica čistoća“ ostati bez plaća

D. PUCAR

26.1.2018

Općina Novi Travnik drastično je smanjila sufinansiranje odvoza otpada na regionalnu deponiju Mošćanica, što će, tvrdi opozicija, lokalno JKP „Vilenica čistoća“ dovesti u nove finansijske probleme, zbog kojih bi radnici mogli ostati bez plaća.  

Naime, opozicioni HDZ BiH tražio je, još prilikom usvajanja prijedloga budžeta za ovu godinu, da finansiranje ostane na prošlogodišnjem nivou, u iznosu od 140.000 KM, što je za 60.000 manje u odnosu na usvojeni budžet.

Povećani troškovi

- Zbog cijene goriva i svega drugog na kraju će se povećati i troškovi odvoza. Iz ove firme tvrde da to neće moći ispoštovati, a nikome nije u interesu da radničke plaće dođu u pitanje. Općina je potpisala sporazum o odvozu i plaćanju, ukinula deponiju na svom teritoriju, a ne „Vilenica čistoća“ - upozorio je Marijan Marjanović, predsjednik Kluba HDZ-a u Općinskom vijeću.


Marjanović: Potpisan sporazum. Marjanović: Potpisan sporazum

Načelnik Refik Lendo (SDA) kazao je da je namjera Općine da finansiranje odvoza otpada na kraju u potpunosti prebaci na komunalnu firmu.  

- Kod nas se sve oslonilo na budžet koji se nakaradno troši pa nemamo za ono što stvarno trebamo finansirati. Mi smo rekli da naša komunalna firma mora, kao i one u Vitezu, Travniku ili Busovači, sama plaćati odvoz smeća, zbog čega mora voditi računa o naplati i smanjenju troškova - kazao je Lendo.

Drugačiji omjer

Za naredne budžete najavio je i nova smanjenja sufinansiranja.

- Prošle godine rekli smo da ćemo mi finansirati 70, a oni 30 posto, sljedeće godine taj omjer bit će 60 naspram 40 posto, jer sve što imaju, nabavljeno je iz budžeta. Moramo ih natjerati da povedu računa o svojim uslugama - rekao je Lendo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.