Zbog obilnih padavina u Fojnici proglašeno stanje prirodne nesreće

Fena
03.02.2018 16:45

Zbog obilnih padavina, u općini Fojnica proglašeno je stanje prirodne nesreće, dok je izlijevanje rijeke uzrokovalo probleme i u općini Kiseljak - izjavio je za Fenu dežurni operativni u Upravi civilne zašite SBK Miroslav Štrbac.

Štrbac je naglasio da u ostalim dijelovima SBK, trenutno, nema problema.

Istakao je da je u Fojnici voda uzrokovala najviše problema u naseljima Gojevići, Dusina i Bakovići, te da je ušla u pet kuća.

- Voda je ušla u podrumske prostorije, te, do sada, nije bilo potrebe za evakuacijom ljudi. Također, poplavljeno je više njiva i plastenika - dodao je Štrbac.

Kako je naveo, ugrožena je i cesta od naselja Luke do Dusine, a u toku je njena sanacija.

- Put će biti upotrebljiv, ali će, radi preventive, biti zatvoren 24 sata u slučaju da dođe do klizišta. Međutim, na raspolaganju je alternativni put - dodao je Štrbac.

U općini Kiseljak došlo je do izlijevanja rijeke Lepenice na cestu u naselju Gormiljak kojom se, kako je kazao Štrbac, saobraća otežano, dok je voda došla do četiri kuće u ovoj općini.

Štrbac je naglasio da se, zbog smanjenog intenziteta padavina, stanje u Kiseljaku i Fojnici stabilizira, ali da su sve ekipe na terenu.

NA VRH