SREDNJOBOSANSKI KANTON

SBK: Od proljeća nastava i za 2.300 budućih prvačića

U planu 150 časova ( Arhiv)

K. KAVAZOVIĆ

7.2.2018

Vlada SBK donijela je na posljednjoj sjednici odluku o izdvajanju sredstava za predškolski odgoj. S obzirom na to da je SBK prošle godine prvi put dobio Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez (HDZ BiH) najavila je na posljednjoj sjednici Vlade početak primjene Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.  

Ispunjavanje uvjeta

Prema najavama, realizacija ovog programa počinje na proljeće i predviđa obaveznih 150 časova predškolskog odgoja i obrazovanja, u koji će biti uključeno oko 2.300 budućih prvačića.

Čerkez naglašava da je kantonalnim budžetom za ove namjene predviđeno 300.000 KM te je podsjetila da se radi o prvom koraku u provedbi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju SBK.

- Ovaj kanton dobio je Zakon o predškolskom obrazovanju, koji je usaglašen s okvirnim zakonom, i sada idemo u realizaciju. Prvi put pokrećemo projekt obaveznog pohađanja predškolske nastave u školama u koju će ići djeca ili u vrtićima koji ispunjavaju uvjete za nastavu. Mi smo prihvatili cjeloviti program, koji obuhvata djecu u svim vrtićima u SBK. Taj program obuhvata djecu u vrtićima od 6 mjeseci do šest godina - ističe Čerkez.

ČERKEZ: Primjena Zakona

Ruralna područja

Uz podršku Ministarstva, educirane su 54 učiteljice. Predviđenih 150 časova će realizirati vrtići ukoliko ispunjavaju uvjete, a tamo gdje nema tih mogućnosti, pogotovo u ruralnim područjima, provodit će ga škole.

Opremljene učionice

U saradnji s UNICEF-om i organizacijom “Save the Children”, opremljene su učionice u 17 škola. U radove je uloženo oko 100.000 KM.

54  učiteljice educirane 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.