SREDNJOBOSANSKI KANTON

Orhan Ganibegović pokrenuo zanimljiv biznis: Izrađuje autentične suvenire s motivima grada Travnika

Ganibegović u svojoj radnji: Koristi sve vrste materijala

K. KAVAZOVIĆ

15.2.2018

Iako za Travnik kažu da je „muzej pod otvorenim nebom“ zbog velikog broja prepoznatljivih spomenika i objekata kulturno-historijske baštine, ovaj grad nema autentičan suvenir.

Obrtnik Orhan Ganibegović u svojoj radnji već nekoliko godina izrađuje autentične suvenire s prepoznatljivim motivima i prvi je krenuo s izradom ove vrste suvenira.

Slike na staklu

- Suvenire izrađujem na svim materijalima izuzev metala. Nastaju na drvetu, PVC-u, keramici, staklu, a, uz printanje, koristim i tehniku graviranja - kaže Ganibegović.

Iako su brojni kulturno-historijski spomenici u Travniku iz raznih perioda, pojedini motivi ipak su traženiji među domaćim i inozemnim posjetiocima i turistima.

- Motivi koje najčešće koristim i koje turisti najviše traže su srednjovjekovna tvrđava Stari grad, Rodna kuća nobelovca Ive Andrića, Šarena džamija, Gimnazija i Hadži Ali-begova džamija sa sahat-kulom. Ove motive izrađujem u obliku magneta, privjesaka, slika na staklu i drvetu. Također, ove motive izrađujem i na šoljama za kafu i čaj - ističe Ganibegović.

Uz ove suvenire s prepoznatljivim motivima, popularne su i lampe koje nastaju od drveta s raznim drugim vrstama motiva. Ipak, više od 90 posto njegovih rukotvorina je s motivima vezirskog grada.


Neki od zanimljivih suvenira

Ista sudbina

Obrtnici u Travniku dijele sudbinu svojih kolega u Federaciji BiH.

- Kako se živi, to znaju samo obrtnici. Zakon o obrtu u FBiH je takav da, i pored toga što sve plaćamo državi, banke nas tretiraju kao nezaposlene osobe, a to znači da ne možemo doći do kredita ili povoljnih sredstava za razvoj obrta - naglašava Ganibegović.

Otvarač za pivo

Prije nekoliko godina „lansirao“ je još jedan koristan suvenir koji je postao pravi hit. To je bosanski otvarač za pivo.

- Riječ je o mojoj ideji u potpunosti, a naišla je na veliki interes turista, tako su moji otvarači stigli od Hrvatske i Slovenije do Sjeverne Amerike i Australije - ističe Ganibegović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.