SREDNJOBOSANSKI KANTON

Nova lamela vrijedna dva miliona KM bit će završena za dva mjeseca

Avaz

Piše: K.K.

21.2.2018

Nova, šesta lamela u Bolnici "Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj kod Travnika, vrijedna dva miliona KM, bit će završena u naredna dva mjeseca rečeno je danas tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

Sredstva za gradnju nove lamele osigurala je najvećim dijelom Republika Hrvatska, a značajna sredstva osigurana su i od Federacije BiH i Srednjobosanskog kantona.

- Drago mi je da se građevinski radovi na novoj lameli privode kraju i kako je rekao direktor za dva mjeseca bi trebalo biti završeno i onda slijedi opremanje – kazao je Čović, naglašavajući značaj ove ustanove za stanovništvo srednje Bosne.

Predsjednik FBiH, Marinko Čavara istaknuo je kako je Federacija BiH bolnicu u Novoj Biloj podržala sa 265.000 KM, a značajna sredstva u protekloj godini za projekte energetske učinkovitosti i nabavku dijagnostičke opreme osigurala je i Vlada Srednjobosanskog kantona.

- Izgradnja šeste lamele iziskuje veliku količnu sredstava i ja se nadam da ćemo u narednom periodu uspjeti osigurati još sredstava sa nivoa Federacije BiH kao bi ovaj projekat bolnice do kraja uspio i kako bi se osigurala što kvalitetnija zdravstvena njega za sve one koji su u stanju potrebe – rekao je Čavara.

- Nova lamela značit će bolje uslove za Odjel transfuzije, otvaranje Patološkog odjela uz postojeći Odjel citologije i novih 25 kreveta rekao nam je prim.dr. Velimir Valjan, direktor bolnice.

Novi odjeli i nove usluge

Objekat šeste lamele bit će završen u naredna dva mjeseca, ali finansijska konstrukcija nije u potpunosti završena izjavio je dr. Valjan, direktor Bolnice "Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj.

- Očekujemo u aprilu krene konkurs Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je većinom i finansirao ovaj projekat i nadamo se da ćemo dobiti potrebna sredstva. I Vlada FBiH je krajem prošle godine izdvojila 265.000 KM. I Vlada SBK je sufinansirala sve projekte. Ukupna investicija na kraju bit će oko dva miliona KM – izjavio je Valjan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.