SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zajednička borba mladih protiv segregacije u obrazovanju

Škola u Gornjem Vakufu/Uskoplju: Sprat razdvaja učenike

K. KAVAZOVIĆ

23.2.2018

Srednjobosanski kanton prednjači po broju slučajeva tzv. dvije škole pod jednim krovom pa je upravo u središtu ovog kantona Travniku promoviran projekt „Prijatelji bez granica“. Provodit će se narednih mjeseci širom BiH u 10 općina u kojima je prisutna segregacija u obrazovanju. Među njima je čak šest općina iz SBK: Bugojno, Busovača, Gornji Vakuf/Uskoplje, Jajce i Travnik. 

Bez kontakta

- To je jedna škola s dva sprata. Na gornjem spratu je bošnjačka MSŠ Gornji Vakuf, a na donjem MSŠ Uskoplje za učenike hrvatske nacionalnosti. U isto vrijeme idemo u školu. Razdvaja nas taj sprat. Vidimo se kada dolazimo i odlazimo iz škole. Dijelimo dvorište, zajedno smo na velikom odmoru, ali nema velikog kontakta među učenicima - kaže Aris Karamustafić, učenik iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Ova škola jedan je od primjera segregacije u obrazovanju. Asocijacija srednjoškolaca BiH najavila je početak realizacije projekta pod nazivom „Prijatelji bez granica“, a cilj je ukloniti socijalne barijere između učenika koji pohađaju nastavu praćenu različitim planovima i programima u istoj školi.

Aktivnosti ove asocijacije urodile su plodom u Jajcu kada je u pitanju borba srednjoškolaca.

- Smatram da smo mi imali veliki uspjeh jer smo spriječili podjele. I drugi gradovi koji imaju ovaj problem mogli su nešto naučiti jer smo iz ničega stvorili nešto. Mi nastavu pohađamo po hrvatskom nastavnom planu i programu i možemo birati materinji jezik te vjeronauku ili etiku - pojasnila nam je Naila Dedović iz Jajca.

Karamustafić: Dijelimo dvorište

Dedović: Veliki uspjeh

Stavovi i mišljenja

Projekt se zasniva na interkulturnoj razmjeni, a u njemu će učestvovati srednjoškolci iz 10 općina.

- Želimo stvoriti atmosferu gdje će učenici iznijeti svoje mišljenje i stavove o fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“ i gdje ćemo pokušati ukloniti socijalne barijere koje se javljaju između srednjoškolaca koji pohađaju iste škole, ali prema različitim nastavnim planovima i programima - kazala nam je Amila Čengić, koordinatorica projekta.

Brčko za primjer

U Distriktu Brčko nema podjela ni u osnovnim ni u srednjim školama, pojasnila nam je Matea Brkić, srednjoškolka.

- Imamo četiri srednje škole, tri stručne i gimnaziju. Učenici su zajedno na odmorima i nastavi, a samo se dijele na časovima maternjeg jezika i vjeronauke, odnosno etike - kazala nam je Brkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.