SREDNJOBOSANSKI KANTON

Na Skupštini SBK dopunjen Zakon o socijalnoj zaštiti: Izdvajanja za udomiteljstvo bit će povećana za 60.000 KM

Data i podrška USAID-a Zakonu o javno-privatnom partnerstvu

Sa sjednice Skupštine: Podrška zastupnika

K. KAVAZOVIĆ

2.3.2018

Na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona jučer je usvojen Zakon o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom.

Kako je pojasnio resorni ministar Nikola Grubešić (HDZ BiH), ovaj zakon izmijenjen je u jednom dijelu s obzirom na to da je Parlament FBiH usvojio Zakon o udomiteljstvu.

Povećanje naknada

- Izmijenjen je naš kantonalni zakon samo u dvije tačke u kojima se definira smještaj u drugu porodicu te specijalni slučajevi udomiteljstva. Na godišnjem nivou troškovi po ovom osnovu bit će povećani od 50.000 do 60.000 KM - pojasnio je Grubešić.

Amandmani zastupnika Edina Mašića (DF) nisu prihvaćeni. Naime, odnosili su se na druge dijelove ovog zakona pa mu je Vlada SBK predložila da svoje amandmane vezane za povećanje naknada za dječiji dodatak i porodiljske naknade uputi u skupštinsku proceduru u formi inicijative.

Podzakonski akti

Na jučerašnjem zasjedanju SBK je dobio i novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu jer dosadašnji nije rezultirao nijednim ugovorom.

- Kroz javne rasprave i u partnerstvu s Američkom razvojnom agencijom (USAID) i Zeničko-dobojskim kantonom došli smo do novog zakona. U proceduri su i podzakonski akti - pojasnio je ministar privrede  Sedžad Milanović (SDA).

Zastupnik Senad Selimović (SDP) izrazio je bojazan da bi novo zakonsko rješenje moglo obezvrijediti javne resurse. Zakon je usvojen uz podršku 23 zastupnika.

 Ukinuti „bijeli hljeb“

Edina Hrustić (SBB BiH) uputila je inicijativu za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti SBK i predložila brisanje člana 11.


- S obzirom na to da je izborna godina i zbog realnih mogućnosti da će nekima od izabranih dužnosnika i nosilaca izvršne vlasti prestati mandati, predlažem ukidanje „bijelog hljeba“, koji je u našem kantonu od 2014. godine iznosio oko 220.000 KM. To bi otvorilo prostor da se sredstva usmjere na liječenje djece, oboljelih od teških bolesti i svih ostalih - kazala je Hrustić.

Hrustić: Sredstva za liječenje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.