NOBELOVAC Videoanimacija okupila mali broj građana

Zavičajni muzej u Travniku obilježio 100. godišnjicu Andrićevog "Ex Ponta"

Fena
13.03.2018 19:40

Foto: Fena

Videoanimacijom posvećenoj "Ex Pontu", prvom djelu književnog nobelovca Ive Andrića, Zavičajni muzej u Travniku večeras je obilježio 100. godišnjicu objavljivanja ove zbirke poezije, kao i 43. godišnjicu Andrićeve smrti.

- Stotinu godina poslije, kada otvorite tu knjigu, vidite da je to zaista vrhunska poezija u prozi. I u to vrijeme, a i kasnije, najveći književni autoriteti o njoj pišu najpoželjnije riječi... Mi imamo, zaista, jedinstvenu priliku da obilježimo ovaj veliki jubilej koji se odnosi na jedinog književnog nobelovca s područja bivše Jugoslavije - kazao je novinarima kustos Enes Škrgo.

Videoanimacijom, koju je na gradskom trgu pogledao manji broj građana, ispričana je priča o nastanku "Ex Ponta", njegovim fragmentima i svemu što je obilježilo život Ive Andrića u vrijeme nastanka ovog djela.

- Neki od početnih fragmenata ove knjige nastaju u travničkom selu Ovčarevo 1915. godine, u vrijeme kada je Andrić tu boravio prinudno, kao politički internirac, i kada je živio s franjevcima u mjesnoj crkvi. I u ovoj zbirci ogleda se ta Andrićeva zavičajna pripadnost, koju nastoje njegovati i Zavičajni muzej, odnosno Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića - dodao je Škrgo.

Škrgo je najavio da je videoprezentacija početak obilježavanja 100. godišnjice objavljivanja "Ex Ponta" i da će tokom ove godine biti upriličena i muzejska izložba te prigodno izdanje ove knjige.

NA VRH