PROTESTI

Travnik: Demobilisani borci nezadovoljni rješenjima koje je predložio Bukvarević

K. K.

14.3.2018

Protest tokom razgovora

Demobilisani borci protestirali su danas u Travniku ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona tokom sastanka federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića (SDA) s predstavnicima boračkih udruženja Armije RBiH i HVO-a.

Odmah po završetku sastanka predstavnici demobilisanih boraca koji su prisustvovali ovom sastanku kazali su kako nisu zadovoljni predloženim rješnjima, a najspornije rješenje vezano je za borački dodatak.

- Neka uvede borački dodatak, ma kako se on zvao, ali mora biti uveden za one koji su na birou, koji nemaju primanja i koji nemaju od čega da žive. Ili neka zaposle ljude pa neće morati više izdvajati za borački dodatak. Tražimo da se sve svede na jedno udruženje demobilisanih boraca – kazao je nakon sastanaka Armin Plivčić, izrazivši bojazan da će Nacrt zakona o demobilisanim boracima ići u proceduru bez većih izmjena.

Prijedlog demobilisanih boraca je jedno udruženje demobilisanih, jedno udruženje RVI i jedno udruženje šehidskih i porodica poginulih.

S druge strane, ministar Bukvarević ocijenio je sastanak uspješnim, ali i iznio svoje viđenje po pitanju boračkog dodatka.

- Borački dodatak morao bi se odnositi na sve borce. Naš prijedlog je da, u skladu s mogućnostima, to bude osnovno osiguranje za borce koji su u stanju potrebe. To znači - za borce koji nemaju nikakve prihode, muškarce koji imaju više od 60 godina i žene borce sa više od 55 godina - da im se iz budžeta osigura minimum 25 posto prosječne plaće – rekao je Bukvarević.

Zgradu Vlade SBK tokom sastanka, pored redovne policije, osiguravali su i pripadnici jedinice za javni red i mir, dok su demobilisani borci strpljivo čekali ispred zgrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.