ENTUZIJASTI

Kreševljani osnovali školu sporta za djecu

K. TOPALOVIĆ

16.3.2018

Ivica Oroz i Vedran Drmać iz Kreševa, nakon što su diplomirali, „preselili“ su se s fakulteta na biro rada. Pošto nije bilo izgleda da će uskoro pronaći posao, odlučili su da realiziraju ideju o kojoj su razmišljali još za vrijeme studija i osnovali su školu sporta za djecu uzrasta od četiri do 15 godina. 

- Školi smo dali naziv „Sparta“ i radimo već dvije godine. S djecom smo do sada, osim standardnih vježbi i redovnih odlazaka na takmičenje, organizirali i škole skijanja, plivanja, planinarenja i boravka u prirodi. Primarni cilj nam je da djeca budu fizički zdrava, ali i da se zabavljaju - kaže nam Drmać. 

Oroz dodaje da pomno prate sklonosti i razvoj svakog polaznika.

- Na taj način vremenom otkrivamo za koji sport je nadareno te je ideja da se vremenom izvrši selekcija. Trenutno se pripremamo za takmičenje koje će se održati u Grudama, a u aprilu ćemo i mi sami biti domaćini takmičenja, gdje će biti više 500 učesnika - objašnjava Ivica.

Polaznici, njih 60, dva puta sedmično, podijeljeni u dvije grupe, vježbaju trčanje, gimnastiku, rad s loptom, borilačke vještine, rukomet, nogomet, košarku, savladavanje prepreka...

I Ivica i Vedran su zahvalni Općini Kreševo, koja im je osigurala prostor za treniranje. Također, kako kažu, veliki problem je odlazak ljudi, a samim tim i djece iz BiH, te se nadaju da će mlade osobe, slijedeći primjer njih dvojice, ostati u BiH i svoju sreću tražiti ovdje.

Osnivanje saveza  

- U SBK nema puno ovakvih škola, mislim da je registrirano svega pet-šest, ali trenutno radimo na osnivanju saveza. Prema informacijama koje sam dobio, i jedan zenički klub će nam se pridružiti - kaže nam Drmać, izražavajući nadu da će ovaj vid udruživanja pomoći univerzalnim školama sporta.


Oroz: Pripreme za takmičenje

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.