TRAVNIK

Mladi u volontiranju ne smiju vidjeti gubljenje vremena

Fena

16.3.2018

Mladi na volontiranje ne smiju gledati kao na gubljenje vremena, nego kao na angažman kojim doprinose razvoju lokalne zajednice te stječu nove vještine i iskustva, rečeno je danas na okruglom stolu "Zašto volontirati? Educiraj se i uključi se".

Predsjednica organizatora okruglog stola, Asocijacije studenata Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku Emina Perenda kazala je kako je cilj skupa potaknuti mlade da volontiraju, s obzirom na to da većina njih nema dovoljno informacija o načinima i prednostima takvog angažmana.

- Trenutno su mladi relativno slabo zainteresirani za volontiranje, što zbog uvriježenog mišljenja da se besplatan rad ne isplati, što zbog nedostatka informacija o načinima na koje mogu započeti volontiranje. Zbog toga nam je cilj ukazati im da volontiranje ima brojne prednosti, te da će im stečena iskustva i vještine biti od koristi pri zapošljavanju - kazala je ona.

Govoreći o svojim iskustvima i prednostima volontiranja, član Centra za edukaciju mladih (CEM) Travnik Rismir Krajišnik istaknuo je da ovaj angažman, koji mladi često doživljavaju kao trošenje vremena, donosi brojne benefite.

- Nije stvar u tome da volontiranjem samo doprinosite lokalnoj zajednici, nego stječete i nove vještine te znanja koja će biti od koristi u karijeri. Iako mnogi mladi u BiH volontiranje možda shvataju kao 'rad za džaba' i trošenje vremena, to je izraz slobodne volje i želje da se doprinese lokalnoj zajednici, ali i stekne iskustvo i vještine potrebne za budućnost - kazao je Krajišnik.

Na okruglom stolu su predstavljeni i rezultati ankete, u kojoj je učestvovalo više od stotinu mladih, od kojih se 51 posto izjasnilo da nikada nije volontiralo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.