ALARMANTNO

Više od 25 posto djece i mladih u SBK je gojazno

Djeca na velikom odmoru jedu uglavnom sendviče, koji su i najdostupniji

Piše: K. KAVAZOVIĆ

20.3.2018

Više od 25 posto djece i mladih u dobi od 6 do 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu, pokazalo je istraživanje koje je proveo Odsjek za preventivno-promotivno zdravstvenu zaštitu djece i mladih pri Zavodu za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona na uzorku od 4.261 osobe.

Jedu slatkiše

- Čak 52 posto djece rijetko ili nikako ne doručkuje prije odlaska u školu. Na velikom odmoru jedu uglavnom sendviče, koji su i najdostupniji. Djevojčice obuhvaćene istraživanjem sklonije su konzumiranju slatkiša, a dječaci konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda - kazala je Mateja Paklarčić iz Zavoda za javno zdravstvo SBK na promociji rezultata istraživanja koja je upriličena jučer u Travniku.

Istraživanje koje je provedeno pokazalo je i da se 24 posto mladih nikad ne bavi sportskim i nekim drugim fizičkim aktivnostima. Kada je u pitanju oralna higijena, 26 posto ispitanih kazalo je da više puta dnevno pere zube, ali većina odlazi stomatologu po potrebi, a ne na redovne preglede.

Istraživanjem o konzumiranju duhanskih proizvoda i nargile bili su obuhvaćeni osnovci od 6. do 9. razreda i pokazalo se da više od dva posto konzumira ove proizvode.

- S konzumiranjem cigareta obično počinju zbog društva ili iz radoznalosti, a tu je i zanimljiv podatak da su s konzumiranje počeli nakon što su to vidjeli od nastavnika ili brata i sestre - rekla je Paklarčić.

Seksualni odgoj

Mladi su iskazali želju da bi o zdravlju i seksualnom odgoju željeli više učiti u redovnoj nastavi.

Inače, projekt skrininga djece u školama zajednički provode Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK i Zavod za javno zdravstvo SBK.

- Ovo nije jednokratni projekt, nego kontinuirani proces koji će se provoditi u narednih godina da bi se moglo preventivno djelovati - kazao je doc. dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK.

Zarazne bolesti  

Ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez najavila je da će djeca predškolskog obrazovanja biti obuhvaćena posebnim pregledima da bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti. Rezultat je to usvajanja Zakon o predškolskom obrazovanju, a za te svrhe bit će izdvojeno 30.000 do 40.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.