SVEČANOST Centralna manifestacija 7. aprila

U Travniku najavljeno obilježavanje 24 godine od osnivanja 7. korpusa Armije RBiH

K.K.
20.03.2018 17:40

Foto: Brojni sadržaji

Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice 7. korpusa Armije RBiH danas je saopćio kako će centralna manifestacija biti održana 7. aprila u Travniku, kada će biti priređen vjerski program na Centralnom šehidskom mezarju, a nakon toga svečana akademija. 

- Ne smijemo prepustiti zaboravu datume kao što je Dan formiranja 7. „Ljutog“ korpusa Armije RBiH. Ponosni smo na tu formaciju koja je dala veliki doprinos u oslobađanju teritorija – kazao je predsjednik Organizacionog odbora Tahir Lendo, uputivši poziv svima da daju doprinos u izradi monografije ovog korpusa koja bi trebala biti promovirana naredne godine na 25. godišnjicu.

Prema riječima Ekrema Julardžije, člana Organizacionog odbora, već je realizirano nekoliko aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma, od tradicionalnog izlaska na Vlašić pripadnika 5. bataljona 312. slavne i 37. muslimanske brigade, preko obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića.

Brigadir Remzija Šiljak podsjetio je na oslobodilački pohod 7. korpusa, koji je započeo odmah nakon formiranja 1994. godine ponovnim zauzimanje kote Meokrnje na Vlašiću. Uslijedile su brojne uspješne operacije od Kupresa, Vlašića, Donjeg Vakufa do oslobodilačkog pohoda u Bosanskoj Krajini.

- Jedinice iz sastava 7. korpusa oslobodile su značajan dio teritorije općina Donji Vakuf i Bugojno, te dio teritorije Gornji Vakuf i Kupres. Zbog dogovora na višem nivou prepušteno je da jedinice HVO-a uđu u Kupres. Na taj način su i uvučene u sukob s agresorom – ispričao je brigadir Šiljak, koji radi i na monografiji 7. korpusa.

Nosioci aktivnosti na izradi monografije su Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH iz Travnika i Udruženje 17. slavna Krajiška brigada iz Ključa.

- Spoj ljutih Krajišnika i saburli ljudi iz srednje Bosne u ratu je bio dobitna kombinacija pa će tako i rad na monografiji biti – kazao je brigadir Šiljak.

Do centralnog obilježavanja u Travniku održat će se niz sadržaja u Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Tagovi

Travnik
NA VRH