TRAVNIK

Za obnovu Porođajnog odjela 300.000 eura

S potpisivanja ugovora

K. KAVAZOVIĆ

23.3.2018

Travniku će partnerska općina Izmit iz Turske donirati 300.000 eura za obnovu i opremanje Porođajnog  odjela u JU Bolnica. Ova vrijedna donacija najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srednjobosanskom kantonu ozvaničena je potpisivanjem ugovora.

Delegacija bratskog Izmita obišla je prostorije bolnice, a posebno su se zadržali na Porođajnom odjelu, gdje je gradonačelnik Nevzet Dogan razgovarao s direktorom JU Bolnica Travnik Mirsadom Granovom i šeficom Ginekološko-porođajne službe Fatimom Čurić-Ljevaković.

Bolji uvjeti

- Ovom projektu pristupam, prije svega, kao ljekar, humanista i specijalista pedijatar, pa tek onda kao gradonačelnik i političar. Oduševljen sam brojem poroda, posebno prirodnih, i činjenicom da je ova bolnica prijatelj beba. Primijetio sam da se starom opremom radi izvrsno. Siguran sam da ćemo nakon realizacije ovog projekta stvoriti bolje uvjete za majke i bebe, ali i za mlade specijaliste da nastave s radom u svojoj domovini - rekao je dr. Dogan.

Ovom velikom donacijom u JU Bolnica Travnik rješavaju se tri pogodnosti. Majke će se porađati u lijepim i sigurnim uvjetima, uz odličan medicinski kadar, ljekari i medicinsko osoblje imat će poseban motiv raditi u takvim prostorima i medicinski kadar neće odlaziti u druge zemlje da radi.

- U vrijeme kada bijela kuga prijeti BiH, mi, zahvaljujući našem prijatelju i kolegu, dr. Nevzetu Doganu, dobivamo poklon kojim rješavamo nešto što je rana ovog našeg društva. Dobivamo 300.000 eura kojima će biti obnovljen kompletan Porođajni odjel. Kada bude sve završeno, to neće biti odjel za 21. nego za 22. stoljeće - naglasio je dr. Granov.

 Povezivanje kadra

Naredna faza je povezivanje stručnjaka i ljekarskog kadra iz Izmita i Travnika. Prema riječima kantonalnog premijera Tahira Lende, ovo je trenutno najveći projekt u oblasti zdravstva u SBK i trebao bi biti realiziran u naredna dva mjeseca.

Pomogli gradnju parka

Općina Izmit finansirala je i izgradnju Dječijeg parka "15. juli - Park slobode i nezavisnosti" u Školskoj ulici. Ovaj dječiji park otvoren je prošlog ljeta i jedna je od najkorisnijih površina za zabavu najmlađih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.