BUGOJNO Nakon što je Općinsko vijeće usvojilo budžet

Bilanović: Je li Općina zadužena 3,5 miliona maraka?

Az.M.
02.04.2018 15:48

Vijećnici Općinskog vijeća Bugojno usvojili su budžet za 2018. godinu u iznosu od 7.973.000 KM, što je za četiri posto više nego u nacrtu. Za budžet je glasalo 15 vijećnika SDA, HDZ-a i nezavisni, dok je protiv bilo osam vijećnika SBB-a, SDP-a i DF-a.

Tokom rasprave nije uvažen nijedan od predloženih deset amandmana SBB-a, četiri SDP-a i jedan DF-a. Stoga je predsjednik Kluba SBB-a u OV Bugojno Đemal Bilanović nazvao je budžet Općine budžetom SDA i HDZ-a.

Uz to, tokom dugotrajne i žive diskusije Bilanović je pitao je li Općina zadužena između 3,5 i četiri miliona maraka, navodeći stavke koje je pronašao u samom dokumentu prijedloga budžeta te općinskim službenim novinama.

Naglasio je da se samo na ime poljoprivrednih poticaja dužno oko 300.000 maraka, a isto toliko za studentske stipendije.

- Za deset mjeseci raznim udruženjima i organizacijama iz budžeta je podijeljeno 605.000 KM. Pitam se kako onda nema novca za poljoprivredne poticaje, stipendije, porodilje – istakao je Bilanović.

Prema njegovim riječima, po bilansu stanja iz 2016. godine, a na osnovu podataka objavljenih u „Službenim novinama“ pronašao je oko 2,5 miliona obaveza Općine po različitim stavkama sa 31. decembrom 2016.

- Mi znamo da je obaveza dug. Na nedavnoj  javnoj raspravi o nacrtu budžeta  načelnik nas je upoznao da smo u 2017. godini u deficitu oko 960.000 KM. To je dakle ukupni dug od oko 3,5 miliona – pojasnio je Bilanović.

Dodao je da se posljednjih dana spominje i zaduženje Općine na ime overdraft linije, kao drugo ime za kredit, od 500.000 KM. Prema njegovom mišljenju, a na osnovu općinskog statuta, odluku o zaduženju moralo je donijeti Općinsko vijeće, a to se nije desilo.

Odlazak u crveno

Načelnik Hasan Ajkunić kao odgovor je naveo da Općina svoje obaveze isplaćuje onako kako može te da se sve ono što nije obaveza ne mora ni isplatiti ako nema sredstava. Također, naveo je da se Općina može kod banaka zadužiti, „otići u crveno“, godišnje 250.000 KM.

 
NA VRH