SREDNJOBOSANSKI KANTON

Travnik: Mladi tim za mjesec izveo 24 uspješne operacije oka

Nova oprema u operacionoj sali Oftalmološkog odjela

K. KAVAZOVIĆ

4.4.2018



Mladi tim oftalmologa u JU „Bolnica Travnik“ prije mjesec počeo je s izvođenjem operacija prednjeg segmenta oka zbog kojih su ranije osiguranici iz Srednjobosanskog kantona bili prisiljeni putovati u druge zdravstvene centre.  

Početna faza

Sva 24 operativna zahvata na oku u proteklih 30 dana bila su uspješna, što je veliki pomak u radu oftalmološke službe, smatra dr. Amela Leko-Filipović, šefica Odsjeka za oftalmologiju.

- Oprema je nabavljena zahvaljujući menadžmentu naše bolnice. U ovoj početnoj fazi radimo uz supervizora, edukatora, to je prim. dr. Suvad Karčić iz Sarajeva. Na Odjelu nas je dvoje specijalista i za mjesec imat ćemo i trećeg specijalistu oftalmologa – kaže nam dr. Leko–Filipović.

Savremena operaciona sala, opremljene sobe za pacijente i mladi i stručan kadar na Odjelu oftalmologije znače velike uštede jer su ranije pacijenti odlazili u Sarajevo, Mostar i Zenicu. Osim milionskih troškova za liječenje izvan Kantona, tu su i troškovi pacijenata zbog putovanja, ali vrijeme koje su gubili za prikupljanje potrebne dokumentacije.

I prvi pacijenti koji su operirani na Oftalmološkom odjelu travničke bolnice su prezadovoljni.

- Ovdje sam imao operacije na oba oka u roku od dvije sedmice. Bio sam potpuno slijep zbog mrene. Sada sam progledao, isto momak, a imam 73 godine. Veliko hvala bolnici, doktorima i osoblju – kazao nam je Mesud Džananović iz Viteza.

Anto Cvitanović iz Novog Travnika bio je drugi pacijent koji je operiran.

 Potrebne sestre

- Skinuli su mi mrenu s desnog oka. Odlično se osjećam. Hvala doktorima i svima koji su ovo omogućili – rekao nam je Anto Cvitanović iz Novog Travnika.

U narednom periodu bit će neophodno zaposliti i medicinski kadar sa srednjom spremom za Oftalmološki odjel, odnosno medicinske sestre i tehničare.

 Mikrobiološki laboratorij  

U travničkoj bolnici jučer su zvanično otvorene nove prostorije za Mikrobiološki laboratorij koji je smješten u potkrovlju ove ustanove.

- Ovo će biti jedan novi početak za Mikrobiologiju, ne samo u prostornom smislu, jer želimo da pružimo usluge našim pacijentima da ne odlaze u druge centre. Bit će u pilici da na jednom mjestu dobiju sve što je potrebno – istakla je dr. Sanela Teskeredžić, šefica Mikrobiološkog laboratorija.

Prostor koji je koristio Mikrobiološki laboratorij uskoro će biti adaptiran, gdje bi trebao biti smješten Infektivni odjel JU „Bolnica Travnik“, najavio je direktor ove ustanove prim. dr. Mirsad Granov.


Leko-Filipović: Veliki napredak

Džananović: Bio potpuno slijep

Cvitanović: Zahvalan ljekarima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.